Francosko posredovanje v Maliju: uspešnica z napako

Spopadi v mestu Gao nakazujejo, da se vojna za sever afriške države šele začenja.

Objavljeno
11. februar 2013 18.06
MALI - FRANCE - CONFLICT
A. M., zunanja politika
A. M., zunanja politika

Operacija Serval, kakor so v Parizu poimenovali vojaško posredovanje na severu Malija, s katerim so po svojih zagotovilih preprečili gotov padec nekdanje kolonije v roke islamistov, je v zadnjem mesecu bliskovito pometla z uporniki, toda ti, kot je razkrilo dramatično dogajanje v Gau, še zdaleč niso poraženi.

Islamistični uporniki so se v največje mesto malijskega severa, ki so ga vladne sile ob pomoči francoskih zaveznikov zavzele pred dvema tednoma, prikradli s čolni po reki Niger, nato pa so v nedeljskem zgodnjem popoldnevu izbruhnili večurni srditi spopadi v samem središču Gaa, kjer so se islamisti zatekli v [prazno] stavbo glavne policijske postaje. Ker vladne sile same niso bile kos dobro oboroženim napadalcem, je morala v akcijo stopiti tudi francoska vojska, razmere pa so se povsem umirile šele po tem, ko so njeni helikopterji v ponedeljek zjutraj razdejali oblegano zgradbo.

Odgovornost za napad je že prevzelo Gibanje za enotnost in džihad v Zahodni Afriki (MUJAO), ena izmed islamističnih skupin, ki je aprila lani v navezi s sekularnimi tuareškimi uporniki prevzela nadzor nad severom Malija. Njen predstavnik je obenem napovedal nadaljevanje boja »do končne zmage«.

Malijski in francoski vojaki so se sicer po zavzetju Gaa že večkrat spopadli z islamisti na obrobju mesta, kjer sta se v petek in soboto razstrelila tudi samomorilska napadalca, tokrat pa so ti prvič udarili v njegovem središču. Vladne sile zdaj po mestu intenzivno iščejo morebitne ostanke upora.

Krvava drama v Gau, ki je tamkajšnjim prebivalcem spet nagnala strah v kosti, je okrepila ugibanja o dejanskem učinku posredovanja francoske vojske, ki upornikov v zadnjih tednih ni uspela odločno poraziti, ampak jih je le pregnala v puščavska skrivališča, kjer bodo skušali strniti vrste in sprožiti dolgotrajno gverilsko vojno proti močnejšemu nasprotniku. Zato se lahko kaj kmalu zgodi, da bo predsednik François Hollande primoran požreti svoje nedavne napovedi o skorajšnjem začetku francoskega umika.