Grčiji grozijo predčasne volitve

Samaras, vodja Nove demokracije, ki je zmagala na nedeljskih volitvah v Grčiji, ni uspel prepričati strank za sodelovanje.

pon, 07.05.2012, 12:41; spremenjen: 19:40

Atene - Prvi krog grških koalicijskih pogajanj se je po pisanju tiskovne agencije AFP danes končal neuspešno. Antonis Samaras, predsednik konservativne stranke Nova demokracija, ki je zmagala na nedeljskih volitvah, ni uspel prepričati strank, ki nasprotujejo mednarodni pomoči in varčevalnim ukrepom, naj sodelujejo v koaliciji.

Samaras, vodja Nove demokracije, ki je na nedeljskih volitvah prejela 18,9 odstotka glasov volivcev, ima za sestavo koalicije na voljo še dva dni časa, a doslej je načelno pripravljenost za sodelovanje in nadaljevanje ostrih varčevalnih ukrepov izrazila le tretjeuvrščena socialistična stranka Pasok.

Zadnji rezultati nedeljskih volitev kažejo, da je največ glasov dobila desnosredinska stranka Nova demokracija. A je podpora stranki, ki je doslej tvorila vladno koalicijo, močno padla. Če je leta 2009 zanjo volilo 33,5 odstotka volilnih upravičencev, je včeraj njeno ime obkrožilo le še 18,9 volivcev.

Po poročanju BBC bo stranka, pod vodstvom Antonisa Samarasa, ki mu je grški predsednik danes podelil mandat za sestavo nove vlade, poskušala sestaviti vlado narodne enotnosti. Skupaj z njeno dosedanjo partnerico, levosredinsko stranko Pasok, s katero sta sprejeli ostre varčevalne ukrepe, namreč v parlamentu ne uživata več absolutne večine. V 300-članskem parlamentu bosta skupaj zasedli 149 sedežev.

Odziv volilvcev na varčevanje

Pasok je na včerajšnjih volitvah dobila le 13,2 odstotno podporo, pred tremi leti jo je podprlo 43,9 odstotka volivce. »Koalicijska vlada dveh strank ne bo imela zadostne legitimnosti ... če bo zbrala le tesno večino. Sestava vlade narodne enotnosti, v kateri bodo sodelovale vse stranke, ki podpirajo pot Evropske unije, ne glede na njihovo stališče do varčevalnih ukrepov, je zato smiselna,« je povedal vodja Pasoka in nekdanji grški finančni minister Evangelos Venizelos

Kot napoveduje BBC, bo najverjetneje vladno koalicijo poskušala sestaviti tudi drugouvrščena levo usmerjena stranka Siriza, ki so ji volivci namenili 16,8 odstotka podpore. Predsednik stranke Aleksis Cipras je že napovedal, da si bo prizadeval za sestavo leve koalicije, ki bo ostro nasprotovala varčevalnim ukrepov, ki jih narekujejo Evropska unija, Mednarodni denarni sklad in Evropska centralna banka. »Vse stranke, ki so podpisale sporazum [z EU in IMF], so zdaj v manjšini. Javna sodba jim je vzela legitimnost. Naš predlog je levo usmerjena vlada, ki bo s pomočjo ljudstva spodnesla sporazum in ustavila našo gotovo pot k bedi,« je povedal.

Parlamentarni prag treh odstotkov so včeraj prestopile še sredinska stranka Neodvisna Grki (volivci so ji namenili 10 odstotkov podpore), komunistična stranka KKE (dobila je okoli 8,5 odstotka podpore) in neonacistična stranka Zlata zarja (zanjo je glasovalo skoraj 7 odstotkov udeležencev).

Rezultati včerajšnjih volitev so odziv volivcev na ostre ukrepe, ki jih je morala Grčija sprejeti v zameno za mednarodno finančno pomoč. Borza v Atenah je dopoldne zabeležila 8,2-odstotni padec.

Povezane novice

Grški volivci kaznovali politične elite
6. maj ob 21:00
Grški volivci so jasno izrazili svoje mnenje in izrekli nezaupnico obema poloma tradicionalne politične elite.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se