Študentski protesti v ZDA proti vojni v Gazi se zaostrujejo

Protestniki za mir v Gazi so se zabarikadirali v poslopje newyorške univerze Columbia in zaostrili spor z vodstvom univerze.
Fotografija: Protestnik s palestinsko zastavo na strahi objekta v okviru newyorške univerze Columbia. FOTO: David Dee Delgado/Reuters
Odpri galerijo
Protestnik s palestinsko zastavo na strahi objekta v okviru newyorške univerze Columbia. FOTO: David Dee Delgado/Reuters

Delegacija palestinskega gibanja Hamas je v ponedeljek zvečer zapustila Kairo in se vrnila v Katar. Pri gibanju se bodo poskušali čim hitreje odzvati na predlog za prekinitev ognja v Gazi. Predsednik ZDA Joe Biden pa je pozval egiptovskega kolega Abdela Fataha al Sisija in katarskega emirja Tamima bin Hamada al Tanija, naj izkoristita svoj vpliv.

Delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas se namerava v Kairo vrniti s pisnim odgovorom na predlog za premirje, je poročal portal Al Qahera News ob navajanju egiptovskih virov. Vir iz Hamasa, ki je blizu pogajanjem, pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da se želijo na predlog odzvati čim prej.

K sprejetju predloga za prekinitev ognja vse glasneje pozivajo ZDA. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je dejal, da je ta izjemno velikodušen. Biden pa je med drugim o tem v ponedeljek govoril z egiptovskim predsednikom in katarskim emirjem ter ju prosil, »naj si po najboljših močeh prizadevata za izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas«.

Po poročanju medija Times of Israel naj bi danes v Kairo pripotovala izraelska delegacija.

Antony Blinken, katarski zunanji minister šejk Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani in drugi na včerajšnjem srečanju v Riadu FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Antony Blinken, katarski zunanji minister šejk Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani in drugi na včerajšnjem srečanju v Riadu FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters

Štiridesetdnevna prekinitev

Izraelski predlog za prekinitev ognja po navedbah britanskega zunanjega ministra Davida Camerona, ki je predlog prav tako označil za velikodušnega, predvideva 40-dnevno prekinitev spopadov, ne pa trajnega premirja, h kateremu poziva Hamas.

»Prenehanje napadov na Palestince ni velikodušno,« je povedal visoki uradnik Hamasa Osama Hamdan za katarsko televizijo Al Džazira glede začasne prekinitve ognja.

V okviru novega predloga bi sicer izpustili še več kot 30 talcev v zameno za več sto palestinskih zapornikov.

Kitajska potrdila srečanje predstavnikov Hamasa in Fataha v Pekingu

Kitajska je danes potrdila, da so se nedavno v Pekingu na pogovorih srečali predstavniki rivalskih palestinskih skupin, islamističnega gibanja Hamas in gibanja Fatah. Kot so povedali v Pekingu, so se palestinski predstavniki sestali, da bi opravili pogovore o spravi, pri čemer so v pogovorih dosegli napredek.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian je danes povedal, da so predstavniki Hamasa, ki ima nadzor nad Gazo, in gibanja Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu, na povabilo Kitajske prišli v Peking, da bi se poglobljeno in odkrito pogovorili o spodbujanju sprave med Palestinci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prizor iz Nuseirata v centralni Gazi FOTO: AFP
Prizor iz Nuseirata v centralni Gazi FOTO: AFP

Kot je dejal, sta obe strani izrazili politično voljo za spravo z dialogom in posvetovanjem, razpravljali o številnih konkretnih vprašanjih in dosegli pozitiven napredek. Kdaj so bili palestinski predstavniki v Pekingu, Lin ni razkril.

Strani sta se tudi strinjali, da bosta nadaljevali dialog, da čim prej dosežejo palestinsko enotnost, je dodal.

Na študentskih protestih v ZDA proti vojni v Gazi vse ostrejše razmere

Protestniki za mir v Gazi so se danes zabarikadirali v poslopje newyorške univerze Columbia in zaostrili spor z vodstvom univerze, ki je nekaterim že zagrozila z izključitvijo, protesti pa se nadaljujejo tudi drugod po ameriških univerzah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zamaskirani posamezniki so danes zgodaj zjutraj razbili okna poslopja univerze, vdrli vanj in s kovinskimi mizami blokirali vrata. »Po 206 dneh genocida in več kot 34.000 palestinskih žrtev so člani skupnosti Columbia zavzeli dvorano Hamilton,« je v izjavi navedla študentska skupina, ki se sklicuje na izraelsko vojno v Gazi. Stavbo so preimenovali v »Hind's Hall« v čast šestletni deklici iz Gaze, ki so jo izraelski vojaki ubili med ofenzivo proti palestinskemu gibanju Hamas.

Na vdor v poslopje univerze se je danes odzvala tudi Bela hiša. »To ni primer mirnega protesta. Gre za povsem napačen pristop,« je po navedbah AFP sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše.

Protestniki medtem zagotavljajo, da se ne bodo umaknili, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve – vključno s tem, da mora univerza prekiniti vse finančne vezi z Izraelom. Univerza je njihove zahteve zavrnila, njena rektorica Minouche Shafik pa je dejala, da so pogovori s študenti propadli.

Obsežnejši protesti so v zadnjih dneh zajeli številne ameriške visokošolske ustanove, študentje ponekod na območjih kampusov postavljajo šotorska naselja. V več primerih je posredovala tudi policija – 18. aprila so na Columbii prvič aretirali približno 100 protestnikov.

Policisti so v ponedeljek zvečer na Univerzi Virginia v Richmondu nasilno odrivali protestnike, študentje pa so povedali, da so proti njim uporabili tudi solzivec. Na Univerzi Severne Karoline v Chapel Hillu je policija davi izpraznila enega od protestnih taborov in pridržala nekaj protestnikov, na teksaški univerzi v Austinu pa so se policisti v ponedeljek spopadli s protestniki, pri čemer so uporabili solzivec, razbili tabor in izvedli več aretacij.

Več podobnih shodov se je pred tem že odvilo tudi na pariški univerzi Sciences Po. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
Več podobnih shodov se je pred tem že odvilo tudi na pariški univerzi Sciences Po. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Policija razgnala propalestinski protest na pariški Sorboni

Francoska policija je v ponedeljek prekinila še en propalestinski protest študentov. Ti so ustavitev izraelskega bombardiranja Gaze tokrat zahtevali na pariški Sorboni, eni najbolj znanih univerz v državi. Zaradi enakih protestov je podobno prestižna univerza Sciences Po medtem ostala brez financiranja iz proračuna pariške regije.

Policisti so z območja Sorbone, kjer so protestniki postavili šotore, odstranili več deset študentov. Po besedah enega izmed njih je bilo vseh skupaj okrog 50, policija pa ni nikogar aretirala.

Vodstvo univerze je pred tem javilo, da so študenti na dvorišču in v avli poslopja postavili 12 šotorov, zaradi česar so odpovedali izpite. Od 12. ure dalje vstop v stavbo univerze ni bil mogoč. Pred njo je protestiralo še okrog 150 ljudi.

»Gaza, Sorbona je s tabo,« so med drugim vzklikali in vihteli veliko palestinsko zastavo. Drugi so Izrael označevali za morilca. Po besedah ene od študentk sledijo pozivom svojih kolegov na ameriških univerzah Harvard in Columbia, kjer že dlje časa potekajo podobni protesti.

Več podobnih shodov se je pred tem že odvilo tudi na pariški univerzi Sciences Po. Policisti so tamkajšnji protestni tabor izpraznili v četrtek, zaradi protestov pa je vodja regije Ile-de-France, ki vključuje prestolnico, danes napovedala začasno ustavitev financiranja univerze.

Valerie Pecresse iz vrst desnih Republikancev, ki vodi regionalni svet najštevilčnejše francoske regije, je povedala, da so ustavili financiranje univerze, »dokler se na njej ponovno ne vzpostavita mir in varnost«.

Francoska ministrica za visoko šolstvo Sylvie Retailleau je danes v pogovoru za televizijo France 2 povedala, da med demonstracijami niso zabeležili antisemitskih pripomb ali nasilja. Država ne bo sledila sporni potezi regionalnih oblasti, navaja AFP.

Preberite še:

Komentarji: