Hud mraz v Indiji terjal več kot 140 življenj

V primežu mraza je še vedno tudi Kitajska, kjer so se temperature ponekod spustile tudi 40 stopinj pod ledišče.

Objavljeno
06. januar 2013 17.47
INDIA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New Delhi − Število žrtev izredno mrzlega vremena, ki že tri tedne pesti indijsko državo Utar Pradeš, se je povzpelo na najmanj 140. Samo v zadnjih treh dneh je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tako umrlo najmanj 30 ljudi.

Predstavniki tamkajšnjega ministrstva za izredne razmere sicer trdijo, da smrti ni povzročilo mrzlo vreme, po drugi strani pa mediji navajajo, da je zaradi izpostavljenosti vremenskim razmeram umrlo veliko število brezdomcev in revnih, številne žrtve pa so terjale tudi prometne nesreče, do katerih je prišlo zaradi goste megle.

Vremenoslovci sicer napovedujejo, da bo mrzlo vreme na severu države vztrajalo tudi naslednjih nekaj dni.

V primežu mraza tudi Kitajska in Mongolija

Z mrzlim vremenom pa se še naprej soočajo tudi na severu Kitajske, kjer so se temperature ponekod spustile tudi 40 stopinj pod ničlo, kar je najnižje v zadnjih 30 letih. Zaradi mraza sta umrla najmanj dva človeka, poginilo pa je tudi okoli 180.000 glav živine.

Kot poroča tamkajšnja tiskovna agencija Xinhua, so morale pristojne oblasti evakuirativeč kot 3700 ljudi, okoli 260.000 ljudi pa nujno potrebuje pomoč.

Z izredno nizkimi temperaturami pa se soočajo tudi v Mongoliji, kjer so zabeležili celo 50 stopinj pod ničlo. Poleg tega je več kot 80 odstotkov države prekrila več kot meter debela snežna odeja.