Italijanske volitve: Pozivi članic EU k trdni in stabilni vladi

Članice Evropske unije italijanske politike opozarjajo, da politične razmere v Italiji vplivajo na celotno evrsko območje.

Objavljeno
26. februar 2013 14.15
ITALY-VOTE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bruselj - Po znanih rezultatih italijanskih parlamentarnih volitev se iz Evropske unije predvsem vrstijo pozivi k postavitvi trdne in stabilne vlade, ki ne bo ogrozila evrskega območja.

Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz je rezultat volitev označil kot težaven za celotno EU. »Ljudje so izrazili svoje nezadovoljstvo s trenutnimi razmerami,« je povedal. Dodal je, da so bile italijanske volitve jasen dokaz, da je potrebno najti zlato sredino med proračunsko disciplino in na drugi strani investicijami ter gospodarsko rastjo. »To moramo vzeti resno. Ljudje so se pripravljeni žrtvovati, a ne za vsako ceno«.

Italijanske politične stranke je pozval, naj kljub temu, da je nadzor nad poslansko zbornico prevzela Besanijev levosredinska koalicija, senat pa desnosredinsko zavezništvo Silvia Berlusconija, najdejo skupni jezik. »V eni najpomembnejših držav v EU rabimo stabilno vlado. Kar se zgodi v Italiji, vpliva na vse nas,« je dejal.

Odzvali sta se tudi Francija in Nemčija. Francoski finančni minister Pierre Moscovici je Italijo opozoril, da rezultat volitev ne sme ogroziti stabilnosti evrskega območja. »Na razmere se moramo odzvati mirno in počakati na odločitev, da se bodo italijanski politiki izvlekli iz tega zapletenega volilnega rezultata,« je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

K hitri sestavi trdne vlade je pozval tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki je poudaril, da se italijanski politiki zavedajo nujnosti sprejema potrebnih reform. »To ni le v interesu Italije, ampak je v interesu celotne Evrope. Ko gre za premagovanje dolžniške krize, smo vsi v istem čolnu, ne glede na to, ali živimo v Nemčiji, Franciji, Italiji ali Španiji,« je povedal.

Bolj optimističen ton je ubral španski minister za gospodarstvo Luis de Guindos, ki je povedal, da se bo negativen odziv mednarodnih finančnih trgov na italijanske volitve kmalu polegel. »Kar je dobro za Italijo, je dobro za Španijo,« je povedal. Trdno verjame, da bo prevladala politična volja za reforme, ki bodo Italijo in EU izpeljale iz krize. Manj optimističen je bil zunanji minister José Manuel Garcia Margallo, ki je rezultat volitev opisal kot »skok v neznano, ki ne obljublja nič dobrega ne za Italijo in ne Evropo«.