Neuradno: Netanjahujeva stranka v vodstvu

Desno koalicijo je z nepričakovanim uspehom oslabila sredinska sekularna stranka Ješ Atid.

Objavljeno
22. januar 2013 06.59
Posodobljeno
22. januar 2013 08.00
ISRAEL-VOTE-PERES
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Tel Aviv - Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Izraelu je zmagala volilna lista premiera Benjamina Netanjahuja strank Likud in Izrael Bejtenu. Kot kažejo izidi vzporednih volitev, sta v 120-članskem knesetu prejeli 31 poslanskih sedežev. Desno koalicijo pa je z nepričakovanim uspehom oslabila sredinska sekularna stranka Ješ Atid.

Kot po poročanju tiskovne agencije AFP kažejo vzporedne volitve, je sekularna stranka Ješ Atid prejela 19 sedežev in se tako nepričakovano uvrstila kot druga najmočnejša stranka v knesetu. Sledijo ji desnosredinski laburisti s 17 sedeži ter ultradesničarska stranka Habajt Hajehudi z 12

Spletna stran izraelskega dnevnika Haarec je poročala, da je do 19.30 svoj glas oddalo 63,7 odstotka od skupno 5,56 milijona volilnih upravičencev. Pri Haarecu so ob udeležbi zapisali »zelo impresivno«. Udeležba je višja od tistih iz let 2006 in 2009. Leta 2009 je do 19.30 glasovalo 59,7 odstotka volilnih upravičencev.

Izraelski premier Benjamin Netajahu, ki se poteguje za še en mandat, je za Harec povedal, da je volilna udeležba v tradicionalnih okrajih njegove stranke Likud nizka. Volivce je zato že pozval, naj grejo na volitve, ker da je »vlada pod vodstvom Likuda ogrožena in s tem tudi prihodnost države«.

Novost tokratnih volitev je ta, da bo lahko javnost preštevanje volilnih lističev prek vladne spletne strani spremljala v živo. Po pričakovanjih bodo ponoči prešteli že 85 odstotkov vseh glasov, ko bodo znani tudi prvi delni rezultati.

Javnomnenjske raziskave napovedujejo, da bodo Izraelci večino svojih glasov še tretjič namenili stranki Benjamina Netanjahuja Likud, v navezi z ultranacionalistično stranko Jisrael Beitenu (Naš dom Izrael), pod vodstvom nekdanjega zunanje ministra Avigdorja Libermana. V 120-članskem knesetu naj bi skupno zasedli med 32 in 35 poslanskih sedežev. Koalicija desnih strank pod vodstvom Netanjahuja naj bi si tako v parlamentu zagotovila večino s 63 poslanci.

Udeležba Palestincev bo po napovedih nižja kot prej

Čeprav lahko na današnjih volitvah svoj glas odda nekaj manj od milijona Palestincev, bo po pisanju spletne strani libanonskega dnevnika Al Ahbar palestinska udeležba na tokratnih volitvah nizka oziroma vsaj nižja kot na prejšnjih volitvah. Javnomnenjske poizvedbe kažejo, da se bo volitev udeležilo manj kot 48 odstotkov volivcev. Študija univerze Haifa v Izraelu kaže, da se je leta 1999 volitev udeležilo 75 odstotka palestinskih volivcev, leta 2009 pa 54 odstotkov.

Na okupiranem ozemlju po podatkih Al Ahbarja živi okoli 1,3 milijona Palestincev, ki predstavljajo 20 odstotkov tamkajšnje celotne populacije, od katerih je 950.000 volilnih upravičencev. V trenutni zasedbi 120-članskega kneseta trenutno sedi 11 palestinskih predstavnikov.

38 strank na 34 strankarskih seznamih

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je predčasne volitve napovedal oktobra lani. Pojasnil je, da se je zato odločil, potem ko njegovi vladni koaliciji ni uspelo doseči dogovora o proračunu. Oktobra je še izrazil upanje, da bo predvolilna kampanja čim krajša. Za razliko od prejšnjih let, mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci niso bili glavna tema predvolilnih pogovorov. Preglasila so jih socialna in gospodarska vprašanja.

Za poslanske sedeže se sicer na današnjih volitvah poteguj kar 38 strank na 34 strankarskih listah, pri čemer bo verjetno le polovici uspelo prestopiti dvoodstotni prag. Kot smo v Delu že poročali, so izraelske stranke združene v štiri večje politične tabore. Prvega predstavlja Netanjahujeva sionistična desnica, vključno s skrajno desnico. Drugega nekako povezuje Livnijeva s svojim sionističnim, v desno nagnjenim centrom. Tretji tabor predstavlja ultraortodoksni verski blok. V četrtem pa so izraelske arabske stranke.

Netanjahu že oddal svoj glas

Varnostni ukrepi na izraelskih ulicah so danes močno poostreni. Za miren potek volitev, ki so se začele ob 7. uri in se bodo zaključile ob 22. uri po krajevnem času, bo skrbelo kar 20.000 policistov.

Med prvimi je svoj volilni listič oddal aktualni premier Netanjahu. Novinarjem je po poročanju Hareca povedal, da »čeprav ni deževen dan« si želi, da bi »glasovi za Likudo kar deževali«. »Likuda in Beitenu predstavljata celotni narod. Bolj močna ko sta Likuda in Beitenu, lažje bo uspešno voditi Izrael,« je še povedal.