Južnoafričani še eno noč preživeli v molitvi za Mandelo

Dopisniki iz Južne Afrike poročajo, da so se sodržavljani že nekoliko sprijaznili z možnostjo Mandelove smrti.

Objavljeno
28. junij 2013 10.21
South Africa Mandela
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Johannesburg − Medtem ko se nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela v bolnišnici v Pretorii še naprej oklepa življenja, se poskušajo Južnoafričani sprijazniti z možnostjo njegove smrti.

Tako so pred njegovim domom še eno noč molili za zdravje očeta naroda, mnogi pa so noč znova preživeli tudi pred bolnišnico, kjer so otroci so v zrak spustili 94 balonov − enega za vsako leto življenja slovitega borca proti apartheidu in dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Dopisniki iz Južne Afrike po pisanju britanske mreže BBC poročajo, da so se sodržavljani že nekoliko sprijaznili z možnostjo Mandelove smrti. »Ne vidimo radi, da Mandela tako trpi. Imel je težko življenje in bil je veliko bitk. Mislim, da bi se morale te končati prej,« je za tiskovno agencijo Reuters tako dejala Khulile Mlondleni. »Žalostni bomo, ko bo odšel, a hkrati bomo slavili njegovo življenje. Naredil je res veliko dobrega za to deželo,« pa je dejal John Ndlovu.

Madiba, kot ga naklonjeno kličejo Južnoafričani, morda po pisanju tamkajšnje spletne strani Daily Maverick tako dolgo vztraja ravno zato, da bi jim pomagal, da se sprijaznijo z njegovo smrtjo, morda pa preprosto zato, ker jih še ni bil pripravljen zapustiti. »Toda za morbidnim bdenjem pred bolnišnico, festivalom pred njenimi vrati in prepirom, komu politično pripada Mandela, je zgodba o izredni ljubezni med človekom in njegovim ljudstvom,« je zapisala Ranjeni Munusamy.

Še vedno kritično, a stabilno

Iz Južne Afrike so včeraj sicer sporočili nekoliko bolj spodbudne novice o Mandelovem zdravstvenem stanju. Iz urada predsednika Jacoba Zume so namreč sporočili, da se je njegovo zdravstveno stanje ponoči izboljšalo − čeprav je še vedno kritično, je tudi stabilno.

Informacijo sta včeraj potrdili tudi Mandelova vnukinja Ndileka Mandela in njegova hči Makaziwe. Ne bom lagala, ne izgleda dobro. A kot sem dejala, če govorimo z njim, se odziva in poskuša odpreti oči. Še vedno je tu. Morda počasi odhaja, a je še vedno tu,« je slednja povedala za državni južnoafriški medij SABC.

Priprave na pogreb že stekle

Čeprav se številni Južnoafričani še vedno oklepajo upanja, da bo Mandela okreval, pa se in državni vrh že pripravljajo na pogreb. Južnoafriški News24 poroča, da je vojaška kapelica v Pretorii že pripravljena, predsednik Zuma pa je odpovedal za danes načrtovani odhod v Mozambik.

Kot smo na naši spletni strani že poročali, bodo Nelsona Mandelo verjetno pokopali v vasi Qunu, kjer je preživel del svojega otroštva. A je po poročanju južnoafriških medijev lokacija groba zanetila spor v družini. Vnuk Mandla Mandela je namreč leta 2011 brez soglasja drugih članov družine posmrtne ostanke treh Mandelovih otrok − Makgatho, Thembekile in Makaziwe − iz groba v Qunu preselil v kraj Mvezo, kjer se je Mandela rodil. Zdaj poskuša preostala družina posmrtne ostanke otrok vrniti v vas Qunu, kje je Mandela, kot je zapisal v svoji avtobiografiji Dolga pot do svobode, preživel najsrečnejše obdobje svojega otroštva.

Družinski grob v Qunu, kjer sta pokopana mati in oče Mandele, so v torek obiskali starešine ljudstva Thembu, ki so prednike ikone boja proti apartheidu prosili, naj mu prihranijo bolečino in trpljenje.

Dolgotrajna bolezen

Nelson Mandela je zaradi boja proti apartheidu 27 let svojega življenja preživel v zaporu, kjer je zbolel za tuberkulozo. Zaradi tega ga že vse življenje pestijo težave s pljuči, samo letos je bil zaradi pljučnice v bolnišnico sprejet štirikrat. Kljub temu, da se je aktivne politike umaknil leta 1999 po koncu prvega in zadnjega predsedniškega mandata, leta 2004 pa napovedal še popoln umik iz javnega življenja, številnim rojakom še vedno predstavlja simbol upanja v boljšo prihodnost.