Kdo je Pal Schmitt?

Schmitt veljal za tesnega zaveznika madžarskega premiera Viktorja Orbana.

Objavljeno
02. april 2012 16.14
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Budimpešta − Madžarski predsednik Pal Schmitt, ki je zaradi afere s plagiatom doktorata danes odstopil s svojega položaja, veljal za tesnega zaveznika madžarskega premiera Viktorja Orbana. Bil je četrti madžarski predsednik po padcu komunizma in prvi, ki je položaj zapustil pred iztekom mandata, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Devetinšestdesetletni Schmitt je bil ob močni podpori Orbanove stranke Fidesz za predsednika izvoljen junija 2010. Kljub temu, da je vloga predsednika na Madžarskem večinoma protokolarna, so kritiki že tedaj posvarili, da bi lahko postal lutka v rokah Orbanove vlade. V času svojega predsedovanje je Schmitt v resnici podpisal številne sporne zakone, pa tudi novo ustavo, ki so jo obsodili kritiki tako doma kot po svetu.

Ne glede na to pa ima za seboj uspešno kariero. Na olimpijskih igrah leta 1968 in 1972 je namreč osvojil zlato medaljo v sabljanju, tako leta 1970 kot leto pozneje pa je v tej disciplini postal tudi svetovni prvak. Športne uspehe je izkoristil kot odskočno desko za vstop v politiko in leta 1989 postal predsednik madžarskega olimpijskega komiteja. Na tem položaju je ostal do leta 2010.

Je poliglot − poleg madžarščine govori še pet tujih jezikov, med drugim angleško, francosko in špansko. Med letoma 1993 in 1997 je bil madžarski veleposlanik v Španiji, med letoma 1999 in 2002 pa v Švici. Kot član stranke Fidesz je leta 2002 kandidiral za župana Budimpešte, a izgubil. Dve leti pozneje je bil izvoljen v evropski parlament in bil nekaj časa celo njegov podpredsednik, do leta 2010, ko je stranka Fidesz gladko zmagala na volitvah in se je položaju odpovedal.