Odstopil madžarski predsednik

Madžarski predsednik Pal Schmitt je po škandalu s plagiatom odstopil s predsedniškega položaja.

Objavljeno
02. april 2012 15.25
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Budimpešta − Kljub temu, da je madžarski predsednik Pal Schmitt še pred nekaj dnevi zagotavljal, da zaradi afere s plagiatorstvom doktorata  iz leta 1992 ne bo odstopil s položaja predsednika, se je za ta korak po številnih pozivih danes vendarle odločil.

»V skladu z ustavo mora predsednik predstavljati združevanje madžarskega naroda, jaz pa sem žal postal simbol razhajanja. Čutim, da je moja dolžnost, da zapustim položaj,« je svojo odločitev o odhodu z mesta predsednika, ki ga je zasedal manj kot dve leti, pojasnil Schmitt.

Govorice o morebitnem predsednikovem odstopu so se pojavile v petek, dan po tem, ko je madžarska univerza Semmelweis Schmittu odvzela sporni doktorat. Posebna preiskovalna komisija univerze je namreč v torek sporočila, da je Schmitt velik del svoje doktorske disertacije prepisal. Omenjena komisija je Schmitta sicer oprala krivde, saj po njenem mnenju univerza ne bi smela sprejeti disertacije.

Disertacije politikov so pod drobnogledom javnosti, potem ko je lani v Nemčiji izbruhnila afera zaradi doktorata tedanjega obrambnega ministra Karla-Theodorja zu Guttenberga. Ko se je izkazalo, da je prepisal del svojega doktorata, je zu Guttenberg odstopil in se umaknil iz politike.