Zahodne države izgnale sirske diplomate

Za ta ukrep so se odločile Francija, Velika Britanija, Nemčija, Italija, Kanada in Avstralija, Španija in ZDA.

Objavljeno
29. maj 2012 11.18
Posodobljeno
29. maj 2012 11.18
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Damask – Zahodne države so danes sporočile, da bodo zaradi množičnega poboja več kot stotih ljudi v mestu Hula izgnale sirske diplomate. Za ta ukrep so se odločile Francija, Velika Britanija, Nemčija, Italija, Kanada in Avstralija, Španija in Združene države Amerike. Režim predsednika Bašarja al Asada so ob tem posvarile, da se njegov čas izteka.

Tiskovna predstavnica ameriškega State departmenta Victoria Nuland je tako sporočila, da ZDA krivdo za pokol pripisujejo sirski vladi, režimskemu odposlancu v Združenih državah Zuheiru Jaburu pa naročila, da ima za odhod na voljo 72 ur. Britanski zunanji minister William Hague je ocenil, da bo izgon diplomatov poslal močno sporočilo režimu.

Za izgon začasnega sirskega veleposlanika in še dveh drugih diplomatov se je odločila tudi Bolgarija.

Kofi Anan se je srečal z Asadom

Sirska državna televizija Sana poroča, da se je posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofi Anan danes srečal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.

Anan je ob prihodu v Sirijo povedal, da je zgrožen nad zločinom in povedal, da se namerava z Asadom odprto pogovoriti. Prav tako se bo poskušal sestati s predstavniki civilne družbe in opozicijo. Damask je včeraj pozval, naj naredi »drzen korak«, s katerim bo dokazal, da namerava krizo v državi rešiti na miren način. »To sporočilo miru ni namenjeno le vladi, ampak vsem, ki nosijo orožje. Šest točk mirovnega načrta morajo sprejeti vse strani,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal včeraj.

Prvi del mirovnega načrta je predvideval uveljavitev premirja med opozicijo in vlado, a so nasilje v državi od 12. aprila, ko bi morale sprte strani odložiti orožje, le stopnjuje.

Večina žrtev v mestu Hula je bila usmrčena

Tiskovni predstavnik visokega komisarja ZN za človekove pravice Rupert Colville je danes sporočil, da je bila večina od 108 žrtev poboja v mestu Hula ubita z neposredne bližine. »Manj kot 20 od 108 žrtev je umrlo zaradi posledic obstreljevanja,« je povedal Colville. Dodal je še, da tamkajšnji prebivalci za smrt svojih rojakov krivijo sile zveste režimu Bašarja al Asada.