Kolona na Everest

V nekaj dnevih je na poti na Mount Everest umrlo sedem oseb.
Fotografija: Alpinist Nirmal Purja je tako ovekovečil kolono na najvišjo goro sveta. Kar nekaj ur so morali alpinisti 22. maja portpežljivo stopati v vrsti. FOTO: Project Possible / AFP
Odpri galerijo
Alpinist Nirmal Purja je tako ovekovečil kolono na najvišjo goro sveta. Kar nekaj ur so morali alpinisti 22. maja portpežljivo stopati v vrsti. FOTO: Project Possible / AFP

Še trije alpinisti so se ubili med potjo na najvišjo goro sveta, kar pomeni, da se je dvotedenska črna statistika povzpela na sedem, so sporočili organizatorji odprav na Everest.


 
Ob pogledu na fotografije je jasno, da gre za pravi naval na vrh. Nepal je podelil rekordnih 381 dovoljenj za vzpon v spomladanski plezalni sezoni. Vsako stane 11.000 dolarjev.
 
Ker je slabo vreme onemogočilo, da bi se sezona vsaj nekoliko raztegnila, so tako alpinisti romali v koloni. V nepalskem uradu za turizem so potrdili še tri smrti. Kalpana Das, star 52 let, je osvojil vrh in umrl pri sestopu. Podobno usodo je doživel tudi Indijec, 27-letni Nihal Bagwan. V koloni je bil več kot 121 ur in je bil izčrpan. Šerpe so ga nesle do kampa štiri, kjer pa je umrl, so pojasnili pristojni. Tudi 65-letni Avstrijec je umrl pri spustu. V sredo sta umrla Indijec in Američan, prejšnji teden pa Indijec in Irec, ki mu je zdrsnilo blizu vrha, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: Project Possible / AFP
FOTO: Project Possible / AFP

 
Ang Tsering Šerpa, nekdanji predsednik Nepalske plezalne zveze, je pojasnil, da je vreme zelo krojilo možnosti vzpona, zato so morali mnogi kar nekaj časa vztrajati v taboru pod vrhom. »Več časa ko ga preživijo v taboru, več je možnosti za ozebline, višinsko bolezen in celo smrt,« je povedal.
 
Alpiniste na poti spremljajo tudi lokalni vodniki, kar ob 381 dovoljenjih pomeni, da bo v tej sezoni pot na vrh skupaj prehodilo več kot 750 ljudi. S severne strani v Tibetu pa se bo na Everest glede na podeljena dovoljenja povzelo najmanj 140 oseb, kar pomeni, da bo morda presežen lanski rekord, ko je vrh doseglo 807 posameznikov. Sezona je ugodna od konca aprila do konca maja.

Komentarji: