Lavrov: Ukrajince potiskajo v bratomorno vojno

Ruski zunanji minister je ocenil, da je po volitvah napočil čas za zaustavitev vojaške agresije in začetek nacionalnega dialoga.

Objavljeno
28. maj 2014 16.12
Posodobljeno
28. maj 2014 16.21
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Doneck na vzhodu Ukrajine po dvodnevnih spopadih med vladnimi silami in proruskimi separatisti, v katerih je umrlo več deset ljudi, danes spominja na mesto duhov. Po najhujši bitki na vzhodu Ukrajine doslej se je v mesto vrnil napeti mir. Po poročanju agencije AFP je tu in tam slišati strele.

V Donecku so med 22. in 6. uro uvedli policijsko uro, ukrep pa bo v veljavi dokler se razmere ne bodo normalizirale. Po navedbah lokalnih oblasti so šole in bolnišnice v okolici tamkajšnjega letališča, prizorišča najhujše bitke zadnjih dni, še vedno zaprte, prav tako so zapečatene ceste, ki vodijo do njega, in glavna železniška postaja v mestu. V okolici letališča so zaprte tudi trgovine in restavracije.

Mednarodno letališče Sergeja Prokofjeva, ki so ga za ceno 660 milijonov evrov obnovili za evropsko nogometno prvenstvo leta 2012, je močno poškodovano. Njegova steklena streha je bila porušena v napadu ukrajinske vojske, ki je med poskusom zavzetja letališča proti proruskim separatistom uporabila bombnike in helikopterje. Ukrajinske oblasti so tokrat prvič v več tednov trajajoči »protiteroristični operaciji« na vzhodu države uporabile polno vojaško moč. Mrtvašnice so tako polne trupel upornikov. Separatisti trdijo, da je bilo v spopadih ubitih vsaj 50 upornikov, med njimi ranjenci, ki so se s tovornjakom umikali z bojišča. Vladne sile so včeraj sporočile, da žrtev med njimi niso zabeležili.

Če je današnji dan v Donecku minil mirno, pa enako ne morejo trditi prebivalci še enega »uporniškega mesta« na vzhodu Ukrajine − Slavjanska, od koder danes poročajo o bombardiranju stanovanjskih naselij. Pri tem je bila po poročanju tiskovne agencije Itar Tass hudo poškodovana šola in ranjenih več ljudi.

Okrepljeno ofenzivo ukrajinskih sil na vzhodu države gre po mnenju nekaterih analitikov pripisati prepričljivi zmagi čokoladnega magnata Petra Porošenka na nedeljskih predsedniških volitvah. Bodoči ukrajinski voditelj je namreč že med predvolilno kampanjo obljubljal, da bo na vzhodu države vzpostavil red in mir ter naredil konec separatističnim težnjam tamkajšnjega prebivalstva. Da bo držal besedo, pa čeprav bo treba za to poprijeti za orožje, trdi tudi po zmagi.

V nedeljo izvoljeni Porošenko je danes znova obljubil, da bo kar najhitreje zlomil upor proruskih separatistov in vzpostavil vladni nadzor nad pokrajinami na vzhodu Ukrajine. V pogovoru za nemški časnik Bild je dejal, da je Ukrajina ostala brez drugih možnosti in da ne more več prenašati nasilja, ki ogroža njeno suverenost. »Na vzhodu divja vojna. Krim je okupirala Rusija. Nestabilnost je velika. Moramo se odzvati,« je dejal. »Protiteroristična operacija se je naposled začela zares. Nič več ne bomo dopuščali, da teroristi ugrabljajo ljudi in jih pobijajo, zasedajo poslopja in razveljavljajo zakone. Tem grozotam bomo naredili konec,« je dejal.

Ob tem je čokoladni magnat, ki je po letu 1991 prvi ukrajinski predsednik izvoljen v prvem krogu volitev, poudaril, da ni izdal še nobenega ukaza, saj na predsedniški položaj še ni zaprisegel, je pa v tesnem stiku z ukrajinsko vlado. Izrazil je tudi prepričanje, da bi ruski predsednik Vladimir Putin že samo s svojim vplivom lahko naredil konec spopadom. »S Putinom se hočem pogovorit o stabilizaciji razmer,« je dejal.

Tudi iz Moskve prihajajo signali, da so pripravljeni na pogovore s Porošenkom, čeprav datuma srečanja še niso določili. Iz Kremlja so danes tudi sporočili, da spoštujejo voljo ukrajinskih volivcev, ki so na nedeljskih predsedniških volitvah izbrali svojega bodočega voditelja, a obsojajo provokativna dejanja ukrajinske vojske in Kijev svarijo, da se poostrena ofenziva na vzhodu Ukrajine ne bo dobro končala.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je ocenil, da je po ukrajinskih predsedniških volitvah napočil čas za zaustavitev vojaške agresije in začetek nacionalnega dialoga ter ustavnih reform. Opozoril je, da so prebivalce Ukrajine potiskajo v brezno bratomorne vojne.

O usodi opazovalcev Ovseja nič novega

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), od koder so včeraj sporočili, da so na vzhodu Ukrajine izgubili stik s štiričlansko opazovalno misijo, za katero domnevajo, da je pristala v rokah oboroženih proruskih separatistov, nima novih informacij o usodi pogrešane ekipe. Pred tem so predstavniki samooklicane Ljudske republike Doneck zavrnili očitke, da naj bi opazovalce Ovseja ugrabili. Posrednik Ovseja za Ukrajino Wolfgang Ischinger pa je opozoril, da bi lahko organizacija razmislila o umiku svojega osebja iz Ukrajine, če se bodo razmere tam še zaostrovale.