Maduro kaže na ZDA, Trump zavrača vpletenost

Plačance so zajeli venezuelski vojaki, potem ko so iz Kolumbije želeli vdreti v Venezuelo. Med njimi sta bila dva Američana.
Fotografija: Vojaška oprema, ki so jo zaplenili plačancem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vojaška oprema, ki so jo zaplenili plačancem. FOTO: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je prepričan, da ga je poskušala skupina plačancev ubiti. Plačance so zajeli venezuelski vojaki, potem ko so iz Kolumbije hoteli vdreti v Venezuelo. »Že od prvega maja ponoči smo imeli potrditev o začetku terorističnega vpada,« je dejal Maduro v javljanju za javnost. »Vedeli smo vse.«



Vlada v Caracasu je sicer objavila imeni dveh aretiranih Američanov, oba sta nekdanja pripadnika posebnih enot ameriške vojske zelenih baretk, ki sta se odlikovala med služenjem v Iraku. Ameriški predsednik Donald Trump je na drugi strani dejal, da je šele v torek izvedel za aretacijo Luka Denmana in Airana Berryja, ki sta povezana z zasebnim varnostnim podjetjem Silvercorp s sedežem na Floridi. »To nima nobenega opravka z našo vlado,« je novinarjem zagotovil Trump.

Venezuelska oblast je predstavila dokumente plačancev, ki so jih zajeli. FOTO: Reuters
Venezuelska oblast je predstavila dokumente plačancev, ki so jih zajeli. FOTO: Reuters

 

Odgovornost prevzel Silvercorp


Ustanovitelj Silvercorpa Jordan Goudreau je sicer prevzel odgovornost za organizacijo »operacije Gideon«, ki je poskušala izkrcati plačance v Venezueli v nedeljo. Venezuelska vojska jih je osem ubila in trinajst aretirala. Vlečejo se vzporednice s podobno operacijo ZDA oziroma obveščevalne agencije Cia proti komunistični Kubi pred desetletji v Prašičjem zalivu, ki je prav tako neslavno propadla, le da z veliko več žrtvami.

Prav tako obstaja velik dvom, kako bi 62 plačancev sploh lahko uspešno izvedlo ugrabitev ali atentat na Madura, saj je venezuelski predsednik skrbno zaščiten z več obroči vojaškega in policijskega varovanja, enako velja za predsedniško palačo Miraflores.

V krvavih nemirih v zaporu v Guanareju je umrlo 47 ljudi. FOTO: Reuters
V krvavih nemirih v zaporu v Guanareju je umrlo 47 ljudi. FOTO: Reuters

 

Krvavi izgredi v zaporu


Vpletenost ameriške vlade je zanikal tudi State Department, ki je dodal, da gre za kampanjo dezinformacij Madurovega režima, da odvrne pozornost sveta od krvavih nemirov v zaporu v Guanareju, med katerimi je umrlo 47 ljudi, prav tako je Venezuela še naprej v hudi humanitarni krizi. State Department pravi, da bodo dejstva lahko znana šele po koncu Madurovega režima.

Vpletenost v operacijo je zanikal tudi vodja venezuelske opozicije Juan Guaidó. Goudreau pa je izjavil, da so hoteli Madura le ugrabiti, a v dogovoru in po pisnem sporazumu z Guaidójem. Ta sicer to gladko zanika.

Komentarji: