Marihuana na voljo tudi v zvezni državi New York

Več kot 80 odstotkov prebivalcev zvezne države zagovarja legalizacijo marihuane za zdravstvene namene.

Objavljeno
09. januar 2014 06.43
Posodobljeno
09. januar 2014 06.43
USA-MARIJUANA/WASHINGTONSTATE
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Albany − Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je v sredo sporočil, da je 20 bolnišnicam po državi z izvršnim ukazom dovolil razdeljevanje marihuane bolnikom z nekaterimi hudimi boleznimi, kot je na primer rak.

Coumo je bil doslej proti legalizaciji marihuane v zdravstvene namene, vendar je začel spremljati ankete, piše Slovenska tiskovna agencija. Okoli 58 odstotkov Američanov podpira legalizacijo marihuane za vse namene, več kot 80 odstotkov prebivalcev države New York pa zagovarja legalizacijo medicinske marihuane.

Legalizacija v New Yorku bo uvodoma potekala kot pilotski projekt, vsaj dokler anket ne bodo začeli upoštevati tudi člani državnega kongresa, ki bodo sprejeli ustrezen zakon. 

Prodajo in uživanje marihuane v zdravstvene namene v ZDA dovoljuje že 20 zveznih držav − med njimi sta tudi newyorški sosedi New Jersey in Connecticut − in prestolnica Washington. V Koloradu je od 1. januarja dovoljena preprodaja manjših količin marihuane za osebno uporabo, podoben zakon pa bo letos začel veljati tudi v ameriški zvezni državi Washington. Medicinsko marihuano je sicer prva legalizirala Kalifornija leta 1996.