Mehika: López Obrador poziva k civilni nepokorščini

Drugouvrščeni kandidat na predsedniških volitvah zapušča PRD in razmišlja o ustanovitvi nove stranke.

Objavljeno
10. september 2012 17.59
Posodobljeno
10. september 2012 18.08
MEXICO-ELECTION-RESULTS-LOPEZ OBRADOR
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad de Mexico − Drugouvrščeni kandidat na julijskih predsedniških volitvah v Mehiki Andrés Manuel López Obrador je med včerajšnjim shodom v prestolnici Ciudad de Mexico, ki se ga je udeležilo okoli 100.000 ljudi, pozval k miroljubnemu nasprotovanju novoizvoljenemu predsedniku Enriqueju Peñi Nietu.

López Obrador na včerajšnjem shodu znova ni priznal zmage Peñe Nieta, kljub temu da je mehiško sodišče konec avgusta zavrnilo njegovo pritožbo in navedbe o kupovanju glasov. »V Mehiki še vedno ni demokracije,« je dejal.

Za Enriqueja Peño Nieta iz Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) je na julijskih volitvah sicer glasovalo 38,2 odstotkov volivcev, za Andrésa Manuela Lópeza Obradorja pa 31,6 odstotka volivcev oziroma približno 3,3 milijona manj. Toda López Obrador trdi, da je PRI, ki je Mehiki vladala med letoma 1929 in 2000, kupila pet milijonov glasov in kršila pravila kampanje o porabi denarja, da bi zagotovila zmago Peña Niete.

»López Obrador nas je spomnil, da ne smemo biti strahopetci, ko nam nekaj vsilijo,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala ena od udeleženk včerajšnjega shoda. »Dolga leta smo se borili, da bi PRI vrgli z oblasti. Zdaj se moramo znova,« je dodala.

Pozivi k civilni nepokorščini

López Obrador, ki se je za predsedniški položaj neuspešno potegoval že leta 2006, že tedaj ni hotel priznati zmage predsednika Felipeja Calderóna. Tudi pred šestimi leti je pripravil množične proteste, h katerim poziva tudi sedaj.

Njegovo gibanje za nacionalno regeneracijo MORENA je namreč že pozvalo k miroljubnim dejanjem civilne nepokorščine, med drugim k protestom na prvi december, ko bo Peña Nieto uradno prevzel predsedniški položaj.

López Obrador je včeraj še povedal, da zapušča stranko PRD, ki je podprla njegovi predsedniški kandidaturi. Svoje privržence je pozval, naj z udeležbo na shodih, ki se bodo še ta mesec začeli po vsej državi, odločijo, ali naj njegovo gibanje MORENA postane politična stranka.