Moskovske oblasti izdale dovoljenje za velik protestni shod

Sobotnega protestnega shoda se bo po pričakovanjih udeležilo okoli 50.000 ljudi.

Objavljeno
07. marec 2012 13.41
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva − Moskovske mestne oblasti so izdale dovoljenje za velik protestni shod proti zmagi premierja Vladimirja Putina na nedeljskih predsedniških volitvah, ki ga opozicija pripravlja v soboto, po pričakovanjih pa se ga bo udeležilo okoli 50.000 ljudi.

Kot je za moskovski radio Eho Moskvi povedal namestnik župana Alexandr Gorbenko, bo sobotni shod potekal po ulici Novij Arbat. Dodal je, da bo policija avenijo zaprla, če se bo na shodu zbralo več kot 50.000 ljudi.

Odločitev moskovskih oblasti so že pozdravili predstavniki ruske opozicije. »Začnimo se pripravljati! Biti nas mora veliko!« je na svojem profilu na socialnem omrežju Twitter pozval radikalni levičarski vodja Sergej Udalcov.

Ruska opozicija je v obdobju med decembrskimi parlamentarnimi in nedeljskimi predsedniškimi volitvami sicer pripravila številne proteste proti Putinu, med njimi tri množične. V ponedeljek zvečer se je Moskvi zbralo med 15- in 20.000 ljudi, kritiki Kremlja pa upajo, da bo udeležba na sobotnem shodu veliko večja.