Mugabe slovesno prevzel še en predsedniški mandat

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je v inavguracijskem govoru napadel »podle« zahodne države.

Objavljeno
22. avgust 2013 19.32
ZIMBABWE-POLITICS-MUGABE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Harare – Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, ki državo vodi zadnjih 33 let, je danes na nabito polnem stadionu prevzel nov petletni predsedniški mandat. »Obljubljam vam boljše razmere,« je navdušeni množici svojih privržencev povedal novi stari predsednik in obsodil vse, ki dvomijo v izid volitev.

Devetinosemdesetletni predsednik je med današnjo inavguracijsko slovesnostjo, ki se je nekoliko zavlekla zaradi uradne pritožbe na izvedbo in rezultat volitev, prisegel, da bo v prihodnjih letih pomladil bančni sektor in rudarsko industrijo. »Rudarska industrija bo središče naše gospodarske obnove in rasti. Ustvarila bo rast v celotnem sektorju in ponovno zagnala gospodarski čudež, ki ga potrebujemo,« je povedal.

Med govorom, ki ga je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poslušalo 60.000 ljudi, je še dejal, da se bodo še naprej ozirali proti Vzhodu. Ostro se je odzval tudi pomisleke o pravičnih volitvah, ki so jih v preteklih tednih izrazile Britanija, Avstralija, Kanada in Združene države Amerike. »Zavračamo jih kot podle, katerih moralno sprijenost lahko le obžalujemo,« je še povedal.

Opozicijska stranka Gibanje za demokratične spremembe Morgana Tsvangiraija je današnjo slovesnost bojkotirala, saj vztraja, da so jim zmago na volitvah ukradli s prevaro. Zaradi domnevnih kršitev so pred dvema tednoma na sodišču vložili tudi pritožbo, a so jo pozneje – s pojasnilom, da ne bi bili deležni pravične sodne obravnave – umaknili. Ustavno sodišče je o pritožbi kljub temu razsodilo in v torek sporočilo, da je Mugabe zmagal na »svobodnih, pravičnih in kredibilnih volitvah«.

V Zimbabveju so sicer za danes razglasili državni praznik. Množice so se kljub polemiki, ki je spremljala volitve, zgrinjale na stadion«. Privrženci dolgoletnega predsednika so s seboj nosili transparente, na katerih so obsojali vmešavanje zahodnih držav. »Kdaj je Afričan nadzoroval volitve v Evropi, Ameriki?« je pisalo na enem od  transparentov in »Afrika je spregovorila, spoštujte njen glas« na drugem.