Murdoch poskuša oprati svoje ime

ZDA pozorno spremljajo razpletanje medijske afere, družina Murdoch pa poskuša omejiti škodo na ameriški strani Atlantika.

Objavljeno
19. julij 2011 20.48
Posodobljeno
20. julij 2011 08.05
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Ameriški mediji so včeraj izjemno pozorno spremljali zaslišanje Ruperta Murdocha in njegovega sina Jamesa v britanskem parlamentu. Vsi trije glavni ameriški 24-urni informativni programi so dogajanje prenašali v živo, New York Times in Wall Street Journal sta podrobnosti primera pojasnjevala na dveh časopisnih straneh. Hkrati krovno podjetje medijskega imperija družine Murdoch News Corporation poskuša v ZDA omejiti škodo britanskega škandala.

Za zdaj v javnosti ni podatkov o preiskavi Zveznega preiskovalnega urada (FBI), ki se ukvarja z morebitnimi nelegalnimi vdori v telefone žrtev terorističnega napada 11. septembra 2001. Je pa podjetje News Corporation najelo enega najagresivnejših odvetnikov v državi in sestavilo močno ekipo za odnose z javnostjo. Pritisk na Ruperta Murdocha se namreč stopnjuje, saj je celo razvpiti Larry Flint, založnik žgečkljivega Hustlerja in odločni zagovornik svobode govora in pravice do obveščenosti javnosti, zapisal, da »v primeru resničnosti obtožb Murdochovo podjetje ni samo trčilo ob meje dovoljenega, ampak jih povsem prezrlo«.

Hkrati so se začela pojavljati mnenja, ki branijo Ruperta Murdocha. Med njegovimi zagovorniki je naslednik Larryja Kinga na programu CNN Piers Morgan, ki je sredi devetdesetih dve leti delal kot urednik ukinjenega News in the World. Morgan namreč ne verjame, da je Murdoch osebno odgovoren za nelegalne postopke britanskega tabloida pri pridobivanju podatkov. Po njegovem je žrtev »lova na čarovnice«, usmerjenega na osebno raven. Morgan je v ponedeljek gledalcem zagotovil, da je Murdoch starejši svojim urednikom vedno zabičeval, naj upoštevajo pravila igre. Kar malce bega bralce Morganove avtobiografije The Insider (Udeleženec), v kateri je zapisal, da se je zasebno požvižgal na vsa pravila.

Primerjava z Wikileaksom

Robert Pollock, eden od urednikov Wall Street Journala, je v včerajšnji kolumni zatrjeval, da je po prevzemu časnika leta 2007 Rupert Murdoch dopustil popolno uredniško svobodo. Novinar Bret Stephensen pa je vzpostavil primerjavo med vdorom v telefonske predale in vdorom v ameriške tajne vladne podatke, ki jih je objavil Wikileaks Juliana Assangea. »Oboje sta prezirljiva primera novinarske prakse, ki imata svojo ceno,« meni Stephensen. Vse več avtorjev blizu Murdochovega kroga v ZDA uporablja iz nemščine prevzeto besedo Schadenfreude (škodoželjnost), ko »opisujejo napade liberalnih medijev« na Murdocha.

Že v petek popoldne je odstopil Les Hinton, direktor podjetja Dow Jones, ki izdaja Wall Street Journal. Hkrati so vse glasnejše govorice, da naj bi vodenje News Corporation prevzel dosedanji izvršni direktor Chase Carey, Murdoch pa naj bi niti vlekel iz ozadja. News Corporation ima v ZDA v lasti 27 televizijskih postaj, ki bi ob razširitvi škandala na ameriško stran Atlantika v skrajnem primeru celo izgubile licenco, saj zakonodaja med drugim za njihovo izdajo določa, da mora biti lastnik na dobrem glasu. Podjetje se ubada tudi s padcem delnic, njihova vrednost se je v zadnjem tednu znižala za sedem odstotkov, kljub temu pa odbor direktorjev za zdaj molče spremlja dogajanje in se ne sprašuje o potezah družine Murdoch.