Mušaraf po objavi zapornega naloga pobegnil

Nekdanji pakistanski predsednik se je domnevno umaknil na posestvo na obrobju Islamabada, kamor je policija že zaprla dostop.

Objavljeno
18. april 2013 11.01
PAKISTAN-POLITICS-MUSHARRAF-FILES
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Islamabad − Potem ko je pakistansko vrhovno sodišče danes odredilo aretacijo nekdanjega predsednika, generala Perveza Mušarafa, zaradi obtožbe, da je leta 2007 z odstavitvijo vrhovnih sodnikov in razglasitvijo izrednih razmer zagrešil izdajalstvo, je nekdanji predsednik pobegnil iz sodne dvorane.

Po navedbah tiskovne agencije Reutres se je Mušaraf domnevno umaknil na posestvo na obrobju Islamabada, kamor je policija že zaprla dostop. Ni še znano, ali − in kdaj − ga nameravajo aretirati, čeprav pa to po mnenju nekaterih poznavalcev razmer ni ravno verjetno, saj vojska takšnega ponižanja svojega nekdanjega vodje ne bi dovolila.

Tiskovni predstavnik Mušarafove stranke APML je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da bodo za Mušarafa najverjetneje odredili hišni pripor. Kot je poudaril, Mušaraf ni pobegni iz države, niti se ni upiral aretaciji, saj ga med odhodom iz sodne dvorane, kjer je v upanju, da bo sodišče ugodilo zahtevi njegove obrambe po podaljšanju varščine, spremljal obravnavo, nihče ni skušal aretirati.

»Bili smo prepričani, da bo sodišče podaljšal varščino, zato nas je presenetilo, ko jo je sodnik preklical in odredil aretacijo,« je še povedal tiskovni predstavnik stranke APML Mohamed Amdžad.

Mušarafovi odvetniki se bodo na zaporni nalog pritožili jutri.

Mušaraf obtožen tudi sodelovanja pri umoru Benazir Buto

Primer razpustitve vrhovnega sodišča je le eden od treh, ki bremenijo nekdanjega predsednika. Med drugim je obtožen tudi sodelovanja pri umoru nekdanje premierke Benazir Buto. Mušaraf vse obtožbe zoper njega zanika in vztraja, da gre za politično motivirane sodne postopke.

Nekdanji predsednik se je v domovino vrnil 24. marca letos. Za vrnitev se je odločil potem, ko so mu oblasti zagotovile, da ga ne bodo nemudoma aretirale in da bo smel sodelovati na majskih splošnih volitvah. Kljub zagotovilom pa so njegove ambicije po vrnitvi v politiko splavale po vodi, ko so mu v začetku tega tedna zaradi obtožb prepovedali kandidaturo.

Kot smo že poročali, je Pervez Mušaraf kot vrhovni poveljnik vojske oblast prevzel leta 1999 z državnim udarom in Pakistan vodil na način klasične vojaške diktature skoraj devet let. Njegov padec se je začel, ko je pakistansko ustavno sodišče presodilo, da mora odstopiti kot vrhovni poveljnik oboroženih sil. Mušaraf je na to razglasil izredne razmere, med tem pa se je v državo vrnila nekdanja predsednica pakistanske vlade Benazir Buto, vendar je bila le nekaj tednov po povratku, 27. decembra 2007, ubita v samomorilskem napadu talibov.

Na volitvah spomladi 2008 je zmagala njena Ljudska stranka, vodenje pa je prevzel vdovec Asif Ali Zardari in za ženino smrt obtožil prav Perveza Mušarafa. Ta je bil avgusta 2008 zaradi obtožb zlorabe položaja in protestov prisiljen odstopiti. Odpotoval je v London, kjer je živel do povratka v Pakistan.