Na grških ulicah so se protesti sprevrgli v nasilje

V Grčiji znova poteka splošna stavka, s katero sindikati nasprotujejo novemu svežnju varčevalnih ukrepov.

Objavljeno
10. februar 2012 17.41
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Atene - Na ulicah grške prestolnice je danes znova zavrelo. Med protesti proti novemu svežnju varčevalnih ukrepov so skupine demonstrantov začele policiste obmetavati s kamenjem in zažigalnimi steklenicami, ti pa so nato odgovorili s solzivcem.

K 48-urni splošni stavki so pozvali sindikati, ki nasprotujejo »bolečim ukrepom«, ki bodo v državi še povečali revščino. V zameno za 130 milijard evrov finančne pomoči bo grška vlada znova močno posegla v socialne pravice.

Dogovor o svežnju nove finančne pomoči so grške koalicijske stranke po več dnevih pogajanj dosegle v četrtek, jutri pa bi moral o njemu glasovati parlament. »Ti ukrepi ... bodo služili kot nagrobni kamen Grčije,« je povedal eden od protestnikov. Drugi je dodal, da je napočil čas, ko morajo ljudje vzeti zadeve v svoje roke. »Ne smemo čakati, ne smemo dopustiti, da bi nas politične stranke prelisičile,« je povedal.

Novega svežnja ukrepov očitno ne bodo podprle niti vse stranke vladne koalicije. Iz najmanjša med njimi so sporočili, da so IMF, Evropska unija in ECB Grčijo ponižali. »Tega ne bom toleriral, ne glede na to, kako lačen bom,« je povedal vodja stranke Laos George Karatzaferis. Skrajno desno usmerjena stranka sicer v 300 članskem parlamentu zaseda 16 sedežev. Tudi brez nje imata po poročanju francoske tiskovne agencije AFP preostali koalicijski stranki zadostno podporo za sprejem novega svežnja varčevalnih ukrepov.

Danes so odstopili tudi dva ministra in trije drugi visoki uradniki Papadimosove vlade.

Sveženj ukrepov med drugim predvideva liberalizacijo delovne zakonodaje, znižanje minimalne plače za 20 odstotkov - ta zdaj znaša 751 evrov na mesec - in odpustitev 15.000 javnih delavcev. Evropska unija od grške vlade zahteva pisno zavezo k izvajanju ukrepov. O sprostitvi nove finančne pomoči Grčiji bodo finančni ministri držav iz območja evra odločali v sredo.