Na sodišču v Indiji nastopile prve priče

Na obravnavi je kot prva od prič nastopil spremljevalec študentke, ki je bil tudi žrtev napada in mučenja.

Objavljeno
05. februar 2013 08.29
Posodobljeno
05. februar 2013 08.40
INDIA-TRIAL-CRIME-RAPE
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

New Delhi − V indijski prestolnici se je začelo sojenje peterici, obtoženi brutalnega posilstva in umora 23-letne študentke na avtobusu v New Delhiju decembra lani, ki je na ulice prignalo številne jezne državljane.

Na današnji obravnavi je kot prva od skupno 80 prič, ki jih namerava predstaviti tožilstvo, nastopil spremljevalec študentke, ki je bil na usodno noč z njo in je bil prav tako žrtev napada in mučenja. Osemindvajsetletnik, ki je zaradi napada obsojen na invalidski voziček, je pred sodiščem identificiral avtobus, na katerem se je zgodil napad. 

»Moj sin bo storil kar koli bo potrebno, da bodo krivci kaznovani,« je pred začetkom obravnave za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov oče. Mladeniča sicer jutri čaka navzkrižno zaslišanje odvetnikov obrambe.

Kot smo na naši spletni strani že poročali, je peterica moških obtožena, da je 16. decembra na avtobusu v indijski prestolnici brutalno posilila in pretepla 23-letno študentko, ki je pozneje podlegla poškodbam.

Obtoženci so se izrekli za nedolžne. Če jih bo sodišče spoznalo za krive, jim grozi smrtna kazen, saj je Indija pred dnevi zvišala kazni za posiljevalce. Še šestega osumljenca za napad čaka sojenje na sodišču za mladoletnike, kar pomeni, da mu grozi kazen do največ tri leta zapora.

Sojenje, ki je zaprto za javnost, poteka na posebnem hitrem sodišču, enem od 1200, kolikor so jih v Indiji vzpostavili marca lani.