Največje demonstracije po burnih devetdesetih?

V Moskvi na dovoljenem shodu pričakujejo več kot 30.000 protestnikov, mitingi pa se obetajo tudi v drugih mestih.

Objavljeno
09. december 2011 19.21
Posodobljeno
10. december 2011 05.00
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Ruski premier Vladimir Putin se je v prvem javnem odzivu na povolilne opozicijske demonstracije zavzel za dialog z oblastmi in držal besedo. Opozicija in moskovska mestna oblast sta dosegli kompromis, po katerem lahko danes na Blatnem trgu v Moskvi protestira 30.000 ljudi.

Dogovor je povzročil razkol v opoziciji, kar je znana taktika, ki so jo oblasti uspešno uporabile že med shodi v podporo 31. členu ruske ustave. Opozicija je najprej hotela protestirati na Trgu revolucije v samem središču Moskve, le lučaj od simbolov ruske oblasti, vendar je oblast na tej lokaciji dovolila samo 300 udeležencev. Stokrat več protestnikov so dovolili šele, ko so organizatorji privolili v alternativno lokacijo na drugi strani reke Moskve, ki je za oblast precej manjše tveganje.

Predstavniki neregistrirane opozicijske stranke Leva fronta so že napovedali, da se bodo dogovoru navkljub napotili na Trg revolucije, in oblasti so jim celo zagotovile, da jim bodo omogočile neoviran prehod na drugo lokacijo. Obstaja precejšnja možnost, da bodo stvari ušle z vajeti, saj so pripadniki Leve fronte in Nacionalboljševistične stranke že v preteklosti zavračali od oblasti vsiljene pogoje. V primeru Strategije 31., ki je nastala v podporo svobodi zbiranja in združevanja, o kateri govori 31. člen ruske ustave, so vztrajali, da lahko izrazijo mnenje, kjer jih je pač volja, zato so skoraj vedno končali v priporu. »Nihče ne sme s svojim ravnanjem jemati pravice drugim, in če bo kdo s svojimi dejanji oviral pravico Moskovčanov do svobode gibanja, bomo ukrepali,« je notranji minister Rašid Nurgalijev napovedal, da bodo s kršitelji zakona neusmiljeni.

Okrepitev v oklepnikih

Shod se začenja danes ob 11. uri po srednjeevropskem času in bo trajal kar štiri ure. Sodeč po prijavah na Facebooku se ga bo udeležilo kar 35.000 ljudi, s čimer bi se v zgodovino zapisal kot največji opozicijski shod v Moskvi po kaotičnih 90. letih. Mnogi dvomijo, da bo upravičil pričakovanja. Tudi zato, ker so na moskovskih srednjih šolah in univerzah že sprejeli ukrep, po katerem bodo morali starejši dijaki in študentje v soboto na predavanjih ostati natanko do ure, ko se bo končal. »Tako jim hočejo preprečiti udeležbo,« je bil ogorčen učitelj Sergej Volkov.

Za varnost udeležencev shoda, na katerem pričakujejo tudi pripadnike parlamentarne opozicije iz vrst komunistov, Pravične Rusije in celo liberalnih demokratov, ki bodo prvič stali bok ob boku z neparlamentarno opozicijo, bo skrbelo kar 52.000 policistov, v Moskvo pa so poslali celo oklepnike, ki jih je na kamero ujel spletni uporabnik.

Iz Moskve in Sankt Peterburga, kjer je policija v zadnjem tednu pridržala že 1600 protestnikov, so se demonstracije že razširile na kar 14 ruskih mest, od Nižnega Novgoroda na Volgi do Krasnojarska v Sibiriji, v katerih so za danes napovedovali protestne shode. Če ne štejemo prestolnice in severne prestolnice, pričakujejo največjo udeležbo v Čeljabinsku na Uralu, kjer se je že prijavilo 5500 ljudi.