Nato svari Rusijo pred nameščanjem vojske ob meji z Ukrajino

Rasmussen je znova opozoril, da bi vdor vojske v Ukrajino privedel do mednarodne izolacije Rusije.

Objavljeno
10. april 2014 16.02
UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS-DONETSK
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Praga - Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je Rusijo posvaril pred novim nameščanjem vojakov ob meji z Ukrajino. »Moje sporočilo za Rusijo iz Prage je: Imate izbiro,« je po pogovorih s češkim premierom Bohuslavom Sobotko v Pragi dejal Rasmussen.

Ob tem je znova opozoril, da bi vdor ruske vojske v Ukrajino privedel do mednarodne izolacije Rusije in ostrih gospodarskih sankcij, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po besedah generalnega sekretarja Nata za zdaj ni govora o morebitnem vojaškem posredovanju zavezništva v Ukrajini. »Poudariti moram, da obstaja razlika med članstvom in nečlanstvom v zavezništvu,« je poudaril.

Dodal je še, da Rusija poskuša Ukrajini z nasiljem vsiliti svoje ideje, med drugim o federalni in nevtralni državi. »To je odločitev, ki jo lahko sprejme le Ukrajina kot suverena država,« je dejal Rasmussen. Argument Rusije, da želi zaščititi Ruse v Ukrajini, pa je označil za izgovor.

Ukrajina pripravljena pomilostiti proruske separatiste

Proruski separatisti, ki živijo na vzhodu Ukrajine, bodo pomiloščeni, če bodo položili orožje in zapustili javne ustanove, ki jih zasedajo, je danes obljubil začasni ukrajinski predsednik Aleksander Turčinov, poroča STA.

Turčinov je na seji parlamenta v Kijevu dodal, da je celo pripravljen podpisati odlok o amnestiji. Zakon o amnestiji pa se mu ne zdi potreben, je še dejal.

V Doneck namestnik ukrajinskega premiera

Na območjih mest Lugansk, Doneck in Harkov so proruski aktivisti v zadnjih dneh zasedli vladna poslopja in ponekod celo razglasili neodvisnost. Na krizna območja je Kijev napotil dodatne varnostne sile, ki jim je v torek uspelo ponovno prevzeti nadzor nad vladnim poslopjem v Harkovu. Protestniki medtem ostajajo zabarikadirani v stavbi lokalnih oblasti v Donecku in na sedežu ukrajinske tajne službe SBU v Lugansku, kjer naj bi zasedbo še okrepili.

V prizadevanjih za rešitev krize je v Doneck odpotoval namestnik ukrajinskega premiera Vitalij Jarema, ki je v sredo zvečer izrazil upanje, da se bo zasedba vladnih poslopij v mestu danes končala brez nasilja in s konsenzom.

Notranji minister v začasni ukrajinski vladi Arsen Avakov je sicer pred tem zagrozil z ukrepanjem proti separatistom. »Za tiste, ki bodo sprejeli dialog, bomo našli politično rešitev, tistim, ki iščejo konflikt, pa bomo odgovorili na grob način,« je dejal na srečanju vlade. Po poročanju STA je še ocenil, da bi »krizo lahko rešili v prihodnjih 48 urah«.