Navaz Šarif tretjič na čelu Pakistana

Šarif, ki bo vladal s pomočjo »neodvisnih« poslancev, bo vodenje pakistanske vlade prevzel v skrajno občutljivem času.

Objavljeno
13. maj 2013 15.09
PAKISTAN-VOTE
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Islamabad − Navaz Šarif in njegova Pakistanska muslimanska liga sta velika zmagovalca sobotnih pakistanskih parlamentarnih volitev, na katerih je hud poraz doživela vladajoča Pakistanska ljudska stranka, ki jo vodita dinastiji Buto in Zardari.

Kljub temu, da so predvolilne napovedi Navazu Šarifu, 63-letnemu konservativnemu politiku, dvakratnemu predsedniku pakistanske vlade (1990-1993 in 1997-1999) in človeku, ki je mastno obogatel z jeklarskimi posli, napovedovale zmago, si niti sam najbrž ni upal pomisliti, da bo lahko praktično sam − potreboval bo le glasove uradno neodvisnih poslancev − sestavil novo pakistansko vlado.

Na sobotnih volitvah, ki so jih sicer zaznamovali številni varnostni incidenti in rekordna volilna udeležba − svoj glas je oddalo skoraj 60 odstotkov izmed 86 milijonov volilnih upravičencev −, je Šarifova Pakistanska muslimanska liga (PML - N) »osvojila« najmanj 128 sedežev v 342-članskem pakistanskem parlamentu.

Pakistanska ljudska stranka (PPP), ki je zadnjih pet let vodila državo in tako kot prva stranka (vlada) v vseh 66-letni pakistanski zgodovini zaključila svoj celoten mandat, je osvojila šele tretje mesto. Fevdalni vladavini družine Buto in Zardari − Asif Ali Zardadi bo sicer še naprej predsednik države − so volivci zadali hud, a pričakovan udarec, saj je Pakistan v zadnjih petih letih zabredel v globoko gospodarsko krizo, ki je le še dodatno poslabšala varnostne razmere v državi, kjer že vse od začetka vojne proti terorizmu, vojne terorja, poteka latentna državljanska vojna.

Ljudsko stranko je prehitel tudi nekdanji igralec kriketa Imran Kan s svojim Gibanjem za pravičnost (PTI). »Samotni jezdec« pakistanske politike, ki se je na enem izmed predvolilnih zborovanj huje poškodoval, je že dejal, da bo ostal v opoziciji in ves čas gledal pod prste novemu predsedniku vlade.

Navaz Šarif, ki je nove volivce našel med mladimi Pakistanci, ki tvorijo jedro volilnega telesa, bo vodenje pakistanske vlade prevzel v skrajno občutljivem času. Države je na robu gospodarskega zloma, kmalu pa bo ostala tudi brez stotin milijonov dolarjev, ki jih v zameno za »svobodne transportne poti« Pakistancem za podporo svojih sil v sosednjem Afganistanu plačujejo Američani. Ravno odnos do Združenih držav − in tudi Afganistana − bo ena najtežjih preizkušenj novega predsednika pakistanske vlade, ki je svojim volivcem med drugim obljubil, da bo Karači in Pešaver, dve izmed najbolj vročih mest v držav in regiji, povezal s »super hitrim vlakom«.