Nemški obrambni minister: Zdaj ni pravi čas za sprejem Ukrajine v Nato

»Vrata so delno odprta, vendar zdaj ni pravi čas, da bi se o tem odločali,« je dejal in namignil, da o sprejemu ni mogoče resno razpravljati sredi vojne.
Fotografija: »Odločiti se je treba s hladno glavo in vročim srcem, in ne obratno,« je poudaril nemški obrambni minister Boris Pistorius. FOTO: Reuters

 
Odpri galerijo
»Odločiti se je treba s hladno glavo in vročim srcem, in ne obratno,« je poudaril nemški obrambni minister Boris Pistorius. FOTO: Reuters  

Zdaj ni pravi čas, da bi se o tem odločali, je pozno v četrtek za nemško televizijo ZDF glede članstva Ukrajine v zvezi Nato dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius, potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ob obisku prvega moža Nata Jensa Stoltenberga v Kijevu pozval k povabilu njegove države v obrambno zavezništvo.

»Vrata so delno odprta, vendar zdaj ni pravi čas, da bi se o tem odločali,« je dejal Pistorius in namignil, da o sprejetju Ukrajine v Nato ni mogoče resno razpravljati sredi vojne, ki jo je februarja lani sprožila Rusija, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po njegovih besedah mora zavezništvo skrbno pretehtati vsak korak, kot je morebitna podelitev uradnega povabila Ukrajini. »Odločiti se je treba s hladno glavo in vročim srcem, in ne obratno,« je poudaril.

Zelenski je sicer v četrtek ob nenapovedanem obisku Stoltenberga v Kijevu dejal, da je zdaj čas, da Ukrajina prejme povabilo v zavezništvo. Ob tem je Nato pozval, naj premaga odpor do pošiljanja nekaterih vrst orožja Kijevu, vključno z orožjem dolgega dosega in sodobnimi letali.

Generalni sekretar Nata je ukrajinskemu predsedniku obljubil nadaljnjo podporo, tako v boju proti ruskim silam kot na poti Ukrajine v zvezo. Kot je dejal, bodo članice zavezništva o njeni pridružitvi razpravljale na julijskem vrhu v litovski prestolnici Vilna, kamor je povabljen tudi Zelenski.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: