Nesreča v Sibiriji: umrli, ker letala niso obdelali z antifrizom?

V strmoglavljenju je umrlo 31 ljudi, 12 jih je v kritičnem stanju.

Objavljeno
02. april 2012 23.19
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Rusijo je pretresla prva letalska nesreča letos. Dvomotorno potniško letalo ATR-72 je strmoglavilo štiri minute po vzletu z letališča v Tjumenu, ko je med zasilnim pristankom razpadlo na tri dele in zagorelo. Umrlo je 31 ljudi, 12 jih je v kritičnem stanju.

Na letalu tretjega največjega ruskega letalskega prevoznika UTair, ki je bilo namenjeno v sibirsko naftno središče Surgut, je bilo 39 potnikov in štirje člani posadke. Kapitan Sergej Ancin bi jutri praznoval 27. rojstni dan, poročajo ruski mediji, ki kar tekmujejo, kdo bo objavil več podrobnosti in teorij. Komsomolska pravda piše, da je nesrečno letalo menda začelo razpadati že v zraku, priče iz bližnje vasi Gorkovski pa so pripovedovale, da se je iz obeh letalskih motorjev tik pred strmoglavljenjem kadil dim.

Oblast je sprožila preiskavo o »kršenju pravil uporabe letalskega transporta«, na kraj katastrofe pa so že prileteli predsednik preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin ter skupina kriminalistov, ki se jim bodo pridružili tudi letalski strokovnjaki iz Francije, Kanade in Velike Britanije, saj je bilo letalo registrirano na britanskih Bermudih, izdelano v Franciji, motorja pa so izdelali v Kanadi.

Kot vzrok za nesrečo navajajo dve teoriji: tehnična neustreznost letala in napaka pilota, je potrdil predstavnik preiskovalnega komiteja Vladimir Markin. Na letalskem forumu Forumavia.ru pišejo, da letala pred vzletom domnevno niso obdelali z antifrizom, kar je bilo usodno. Zaradi napake na krilu je ta vrsta letal podvržena zmrzovanju, zaradi česar so mu v Združenih državah Amerike menda celo prepovedali letenje na območjih z mrzlim podnebjem. Spletna stran Aviation Safety Network navaja 14 nesreč letal ATR-72, v katerih je umrlo 159 ljudi. Letalo je izdelek francoskega podjetja Aerospatiale (danes EADS) in italijanskega Aeritalia (danes Alenia Aermacchie); naredili so ga leta 1980, na prvi komercialni polet pa je poletelo leta 1989. Po svetu leti tisoč letal ATR-72 in ATR-42, ki so bila izdelana v francoskem Toulousu.

Nesreča v sibirskem Tjumenu je največja po nesreči letala Jak-42D, ki je septembra lani strmoglavilo med vzletom z letališča v mestu Jaroslavl. Med 44 žrtvami je bila tudi celotna hokejska ekipa Jaroslavl, v kateri so poleg Rusov nastopali še Čeh, Slovak in Nemec. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je takrat zahteval drastično zmanjšanje števila ruskih letalskih prevoznikov, obljubil pa je tudi prenovo letalske industrije.

Samo lani se je v Rusiji zgodilo 15 letalskih nesreč, v katerih je umrlo 120 ljudi.