»Oditi moramo. Vse je uničeno, za nas tu ni več varno«

Premier in bahamska vlada sta se znašla pod plazom glasnih kritik zaradi prepočasnega ukrepanja.
Fotografija: Begunci so zavetje našli v lokalni telovadnici. FOTO: Brendan Smialowski/Afp
Odpri galerijo
Begunci so zavetje našli v lokalni telovadnici. FOTO: Brendan Smialowski/Afp

Zaradi divjanja orkana Dorian so morali domove zapustiti številni prebivalci Bahamov. Dorian je v začetku tedna povsem opustošil nekatere predele otočja, uničil infrastrukturo, hiše ter povzročil humanitarno krizo. Število žrtev se je s 30 povzpelo na 43, a se oblasti bojijo, da bo še naraslo. Še vedno ostaja bojazen, da utegne zrasti na več sto ali tudi več tisoč. Na otočju z okoli 400.000 prebivalci še vedno pogrešajo mnoge.

Stanje je povsem kaotično, ljudje so s seboj na pot vzeli le tisto nekaj malega, kar so uspeli rešiti pred Dorianom. Vsi po vrsti se strinjajo, da je evakuacija potekala prepočasi in ostro kritizirajo premiera ter vlado. Za evakuacijo so številni najeli privatne čolne in letala. 



44-letni Gee Rolle je eden od njih. Obsodil je vlado, da jih je na milost in nemilost prepustila divjanju naravne katastrofe. »Samo živali še lahko bivajo tu,« je dejal ob pogledu na opustošenje, medtem ko je čakal, da ju s soprogo ladja prepelje na varno. 

Abaco je med najbolj prizadetimi območji. FOTO: Marco Bello/Reuters
Abaco je med najbolj prizadetimi območji. FOTO: Marco Bello/Reuters


Bahamski premier Hubert Minnis je prebivalce otoka Abaco, ki ga je Dorian najbolj prizadel, medtem prosil, naj ostanejo mirni. Obljubil je, da bo brezplačen transport prispel hitro ter jih odpeljal na varno. Minnis je v petek potrdil, da se je število mrtvih povzpelo na že omenjenih 43: »Prava katastrofa je, da smo izgubili toliko življenj.«

Prebivalci Bahamov so včeraj poskušali najeti transport ter si tako rešiti življenje. 250 prebivalcev Abaca je odplulo proti bahamski prestolnici. Pred tem so morali na večurno plovbo s trajektom, ki jo je organizirala vlada. Kmalu naj bi sledil še en trajekt. Še 200 so jih evakuirali z letali. 75-letna Firstina Swain je za Reuters povedala, da morajo čim prej oditi z Abaca, saj je naokrog preveč trupel. »Tu je vse uničeno, ni več varno za nas.«
 
Dorian je sicer nekoliko izgubil na moči in proti Novi Škotski potuje kot orkan prve stopnje. Po podatkih Združenih narodov takojšnjo humanitarno pomoč potrebuje najmanj 70.000 Bahamčanov, kar je skorajda celotno prebivalstvo otokov Veliki Baham in Abaco. 

Ljudje so v paniki zapustili domove. FOTO: Marco Bello/Reuters
Ljudje so v paniki zapustili domove. FOTO: Marco Bello/Reuters


Premier in tamkajšnja vlada sta se znašla pod plazom glasnih kritik zaradi prepočasnega ukrepanja. Dorian je Bahame zadel kot orkan pete stopnje, vetrovi so pihali z močjo okrog 298 kilometrov na uro. Na tem predelu je divjal kar dva dni. Oblasti še vedno pogrešajo na stotine ljudi. 

Svetovni program za prehrano (WFP) na območje pošilja osem ton hrane. »Agencija je kupila osem ton pripravljenih obrokov in ureja prevoz na Bahame,« je novinarjem povedal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric.

Preberite še:

Komentarji: