Odvetniški ekipi hrvaških generalov vložili pritožbi

Haaško tožilstvo ima 40 dni časa, da odgovori na pritožbi generalov Gotovine in Markača.

Objavljeno
02. avgust 2011 09.38
Posodobljeno
02. avgust 2011 09.54
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Haag − Odvetniški ekipi hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača sta Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije sinoči poslali pritožbi na odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je Gotovino obsodilo na 24, Markača pa na 18 let zapora.

Rok za oddajo pritožb se je iztekel opolnoči, tožilstvo pa ima zdaj 40 dni časa, da na njiju odgovori, piše srbska tiskovna agencija Tanjug. Markačev odvetnik Goran Mikuličić za hrvaško televizijo sinoči sicer ni hotel razkriti vsebine pritožb, povedal je le, da so ju poslali po spletni pošti.

Mednarodno kazensko sodišče za območje nekdanje Jugoslavije je 15. aprila izreklo sodbo, v kateri so generala spoznali za kriva v več točkah obtožnice. Sklenili so še, da sta generala Gotovina in Markač sodelovala v združeni zločinski organizaciji, katere cilj je bilo med in po operaciji Nevihta avgusta 1995 prisilno in trajno odstraniti srbsko prebivalstvo z okupiranega območja na Hrvaškem. Haaško sodišče je generala Ivana Čermaka istega dne oprostilo vseh točk obtožnice in predlagalo, da ga nemudoma izpustijo na prostost.