Pakistanci zahtevajo »pravo demokracijo«

Pakistansko vrhovno sodišče je odredilo aretacijo premiera Radže Perveza Ašrafa zaradi obtožb o korupciji.

Objavljeno
15. januar 2013 10.05
PAKISTAN-UNREST-POLITICS
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Islamabad - Po tem, ko se je v Pakistanu od nedelje do ponedeljka odvijal protestni shod proti korupciji, je vrhodno sodišče danes odredilo aretacijo premiera Radže Perveza Ašrafa in še 15 ljudi zaradi obtožb o korupciji. Obtožbe se nanašajo na leto 2010, ko je Ašraf kot minister za vodo in električno energijo odločal o energetskih projektih. Pakistanski premier sprejemanje podkupnin že ves čas zanika. Poznavalci po poročanju BBC pravijo, da je malo verjetno, da bi korak vodil v takojšen premierov umik.

Tako imenovani protikorupcijski shod je v nedeljo v mestu Lahore, kjer se mu je pridružilo kakih tisoč ljudi, začel klerik Tahirul Kadri in je včeraj dosegel pakistansko prestolnico. Dolga kolona vozil, avtobusov in tovornjakov je po poročanju zahodnih medijev štela najmanj 10.000 ljudi, ko je dosegla Islamabad.

Oblast jim je vstop v prestolnico prepovedala, iz vlade je celo prišlo opozorilo, da bo vojska, če bo potrebno, tudi streljala. Po poročanju BBC je pred parlamentom prišlo do spopada med protestniki in varnostnimi silami. Vojska je izstrelila nekaj opozorilnih strelov, nad protestniki, ki so vanje menda metali kamenje, pa uporabila solzivec.

Kadri je pred tem pred množico zbranih protestnikov pozval h koncu korupcije in politično elito pozval k sestopu z oblasti. »Moralno so vlada in skupščine danes zaključile mandat,« je dejal Kadri. »Postavljam jim ultimat. Do jutri naj odstopijo zvezni parlament in regionalne skupščine. Zatem bo ljudstvo sprejelo odločitev,« je bil odločen pakistanski klerik.

Kadrijev slog pridigarja in draga televizijska kampanja sta po poročanju BBC v zadnjih tednih močno dvignila njegovo prepoznavnost v Pakistanu. So se pa ob tem pojavile govorice, da za Kadrijem stoji vplivna pakistanska vojska, ki da si hoče podjarmiti celotno politično elito. Kadri je, kot že večkrat, zatrdil, da s pakistansko vojsko nima nič. »Nisem povezan z vojaškimi institucijami,« trdi Kadri. »Sem eden od največjih vernikov v demokracijo na svetu.«

Pridigar Tahirul Kadri je bil pomemben podpornik nekdanjega vojaškega poveljnika Perveza Mušarafa, ko je ta po udaru prišel na oblast leta 1999. Kadri je takrat postal poslanec, kar je bil vse do leta 2006, ko se je preselil v Kanado, kjer se je po poročanju BBC ukvarjal z dobrodelnostjo. Decembra lani se je vrnil v Pakistan. Trenutna oblast mu očita, da hoče prestaviti volitve, ki so predvidene v maju.