PLO za 24-urno premirje

Pripadniki gibanja Hamas so pozneje zanikali, da bi pristali na enostransko prekinitev ognja.

Objavljeno
29. julij 2014 08.50
Posodobljeno
29. julij 2014 08.50
APTOPIX Mideast Israel Palestinians
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Gaza − Palestinsko osvobodilno gibanje (PLO) se je danes zavzelo za 24-urno humanitarno premirje. Po besedah generalnega sekretarja Jaserja Abeda Raboja PLO govori tudi v imenu gibanja Hamas, ki vlada na območju Gaze. Dodal je še, da bo posledice nosila izključno izraelska vlada, če ne privoli v prekinitev ognja.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Mark Regev je po poročanju ameriške AP že odklonil ponujeno roko, češ da premirja ne bodo jemali resno, dokler ponudba ne pride neposredno od Hamasa.

PLO se je za prekinitev ognja zavzel nekaj ur pred odhodom predstavnikov gibanj Fatah, Hamas in Islamski džihad v Kairo.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je pozneje zanikalo, da bi pristali v enostransko prekinitev spopadov. »Jaser Abed Rabo, tesen svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ni zastopal Hamasa in palestinskega odpora, ko je napovedal prekinitev spopadov,« je sporočil tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

»Ko bomo dobili izraelsko obvezo ob mednarodnih garancijah o spoštovanju humanitarne prekinitve spopadov, bomo ponudbo proučili. Da bi razglasili enostransko prekinitev spopadov, medtem ko okupatorji pobijajo naše otroke, pa se ne bo zgodilo,« je dodal.

Govor o miru po s krvjo zaznamovanem dnevu

Razmeroma mirna noč z nedelje na ponedeljek je bila očitno zgolj zatišje pred nevihto − danes ponoči so nebo nad Gazo znova razsvetlili izraelski izstrelki. Na muhi vojaških letal se je tokrat znašlo 150 tarč, med njimi tudi glavna elektrarna na območju Gaze in dom visokega predstavnika Hamasa. Samo danes je umrlo več kot 100 Palestincev.

Število ubitih od začetka izraelskega vojaškega posredovanja je že prejšnji teden preseglo 1100. »V imenu humanosti naj nasilje preneha,« je pozval generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. A so vse glasnejši pozivi mednarodne skupnosti naleteli na gluha ušesa.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je namreč sinoči napovedal »dolgotrajno kampanjo«, ki se ne bo končala, vse dokler ne uničijo vseh predorov, ki vodijo iz Gaze in skozi katere, po trditvah Izraela, pripadniki Hamasa izvajajo napade. »Izraelski državljani ne morejo živeti z grožnjo raketnega napada in predorov smrti − smrt preti tako od zgoraj kot od spodaj,« je poudaril.

V času predsednikovega govora so Palestinci s petih območji v Gazi od izraelske vojske dobili navodila, naj zapustijo svoje domove in se zatečejo v središče mesta Gaze. Več sto ljudi se je odpravilo proti šolam, ki jih vodijo Združeni narodi. »Prišli smo včeraj, ko nas je vojska opozorila, naj odidemo. Samo z naše ulice je zbežalo okoli 200 ljudi,« je za francosko AFP povedal 46-letni Gasan Abed, ki je skupaj z ženo in šestimi otroki tako postal del begunske statistike.

Po podatkih ZN je na območju Gaze svoj dom doslej zapustilo 215.000 Palestincev, od tega jih več kot 170.000 biva v 82 šolah, pod vodstvom ZN.

53 mrtvih izraelskih vojakov

Izraelsko posredovanje je krvni davek terjalo tudi med izraelskimi vojaki; palestinski borci so sinoči po trditvah Izraela iz zasede ubili pet vojakov. Število ubitih pripadnikov varnostnih sil se je tako povzpelo na 53.

Nemirno jutro je tudi za Izraelci; palestinski skrajneži so zgodaj zjutraj na Izrael izstrelili najmanj osem raket, pri čemer sta dve padli deset kilometrov južno od Tel Aviva. Odgovornost za napad je prevzelo oboroženo krilo Hamasa, Brigade Ezedina Kasama.  

Prebivalci območja Gaze so v zadnjih dveh tednih ostali brez pomembnih objektov; zaradi raketiranja in pozneje požara je prenehala delovati največja elektrarna. Izstrelek je priletel tudi v bolnišnico Šifa, sledila je eksplozija na otroškem igrišču v begunskem taborišču Šati. Umrlo je deset ljudi, med njimi osem otrok. Izraelska vojska je odgovornost za napad ostro zanikala. Posedovali naj bi posnetek, ki dokazuje, da so raketo izstrelili pripadniki Hamasa, a se jim je zalomilo in je ta padel na Gazo.

S stopnjevanjem nasilja so se znova prebudili tudi tuji diplomati. Predstavniki Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in ZDA so obljubili, da bodo podvojili svoje napore v iskanju premirja.