Po blokadi čivkanje v Turčiji še glasnejše

Premier Erdoğan je držal obljubo, sinoči je Turčija onemogočila dostop do twitterja, a še zdaleč ne povsem.

Objavljeno
21. marec 2014 13.03
Posodobljeno
21. marec 2014 13.03
TURKEY-POLITICS-CORRUPTION-INTERNET-TWITTER-MASS-MEDIA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ankara − »Imamo sodno odredbo. Izkoreninili bomo twitter. Ni nam mar, kaj meni mednarodna skupnost. Vsi bodo priča moči Turške republike,« je včeraj nekaj ur pred blokado družbenega omrežja na predvolilnem shodu najavil turški premier Recep Tayyip Erdoğan. Nekaj ur pozneje je bil dostop do twitterja onemogočen, a še zdaleč ne povsem, še vedno je namreč dostopen prek aplikacije na mobilnih telefonih, blokada pa je pritegnila nove uporabnike.

Tiskovni predstavnik turškega premiera je pojasnil, da so se za ta drastični ukrep odločili po tem, ko twitter kljub več sodnim odredbam s svojih strani ni umaknil »nekaterih spletnih povezav«, ki so jih kot sporne prijavili turški državljani. Dostop do spletnega portala bo menda onemogočen, dokler družabno omrežje ne bo spremenilo odnosa do turškega pravosodja.

Turški inštitut za komunikacijske tehnologije (BTK), ki je s pred kratkim sprejeto sporno zakonodajo dobil široka pooblastila za nadzor interneta, je na svoji spletni strani objavil seznam treh sodnih dokumentov, ki jih twitter menda ni upošteval. Uradna Ankara je še zatrdila, da blokade drugih družbenih omrežji za zdaj ne načrtuje.

Načrt se je izjalovil, rekorden obisk twitterja v Turčiji

Tuje agencije poročajo, da se je načrt turške vlade o blokadi twitterja izjalovil. »Novica o prepovedi je očitno številne Turke prepričala, da prvič poskusijo twitter. Podrli so državni rekord v uporabi twitterja. Namigi o tem, kako zaobiti prepoved, so se razširili kot požar v divjini,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Philip Howard z univerze v Washingtonu.

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes se je na blokado twitterja odzvala kar s tvitom − dejanje Turčije je po njenem »neutemeljeno, nesmiselno, strahopetno«. Odzvala se je tudi tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Jen Psaki, ki je sporočila, da »raznovrstnost javnega mnenja krepi demokracijo«.

Nad dejanjem vlade niso bili ogorčene le turška opozicija, članice EU in ZDA, ampak tudi turški predsednik Abdullah Gül, sicer tudi sam uporabnik blokiranega portala. Danes je tvitnil: »Popolne prepovedi družabnih medijskih platform ni mogoče sprejeti.« Pojasnil je, da popolna blokada nekega družabnega omrežja niti ni tehnično izvedljiva. »Upam, da ta praksa ne bo trajala dolgo.«

Blokada pred lokalnimi volitvami

Za turško vlado je vsekakor leto pretresov. Lanskim protestom, ki so se iz istanbulskega parka Gezi kmalu razširili na celotno državo, so decembra sledili še korupcijski škandali, v središču katerih so se znašli ljudje blizu vlade in celo Erdoğan sam. Premier je že med lanskimi protesti twitter označil za »težavo«, na kateri se širijo »popolne laži«. Kot problematična je pred kratkim označil tudi portala facebook in youtube, ki ju bo, če se bo izkazalo za »potrebno«, blokiral po lokalnih volitvah 30. marca. Tokratne lokalne volitve bodo pomemben pokazatelj podpore, ki jo med volivci še uživa Erdoğanova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP). Premier je pred časom obljubil, da bo ob morebitnem porazu AKP odstopil, a je po rezultatih javnomnenjskih raziskav to malo verjetno.