Portugalska prosi trojko za odlog pregleda napredka

Portugalsko finančno ministrstvo je za odlog prosilo zaradi »trenutni političnih razmer« v državi.

Objavljeno
12. julij 2013 15.43
PORTUGAL-GOVERNMENT-ECONOMY-POLITICS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Lizbona - Portugalsko finančno ministrstvo je v luči politične krize v državi mednarodne posojilodajalce prosilo, naj prestavijo prihodnji pregled portugalskega napredka pri konsolidaciji javnih financ s 15. julija na konec avgusta. Premier Pedro Passos Coelho pa je medtem zatrdil, da je pri reševanju krize pripravljen sodelovati z opozicijo.

Portugalsko finančno ministrstvo je Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF), ki sestavljajo t. i. trojko, prosilo, naj prihodnji dve načrtovani ocenjevanji napredka države pri uresničevanju ukrepov, ki so pogoj za mednarodno pomoč, opravijo hkrati. Kot razlog je ministrstvo izpostavilo »trenutne politične razmere«.

Trojka izvaja redne preglede portugalskega izvajanja reform in varčevalnih ukrepov, h katerim se je država zavezala v zameno za 78 milijard evrov mednarodne pomoči. Reševalni paket se bo iztekel junija 2014.

Politična kriza na Portugalskem se je začela 1. julija, ko odstopil finančni minister Vitor Gaspar, zaostrila pa se je, ko je iz protesta, ker je premier Pedro Passos Coelho za finančnega ministra imenoval Mario Luisa Albuquerqua, odstopil še zunanji minister in vodja manjše, konservativne koalicijske partnerice Paolo Portas.

V soboto so koalicijske partnerice sicer dosegle dogovor, ki naj bi omogočil preživetje desnosredinske koalicije. Dogovorile so se o imenovanju Portasa za podpredsednika vlade, ki bo odgovoren za koordinacijo ekonomske politike.

Portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva je v sredo potrdil doseženi dogovor o preoblikovanju vlade, a očitno vendarle ni povsem zadovoljen, saj je priporočil oblikovanje vlade, ki bi jo potrdili opozicijski socialisti.

Coelho je danes sporočil, da je z opozicijo pripravljen sodelovati. V parlamentu je zagotovil, da je odprt za sodelovanje z opozicijo z namenom »odgovora na izzive, pred katerimi stojimo vsi«.