Požari v Avstraliji dosegli »katastrofične razsežnosti«

V avstralski zvezni državi New South Wales so ponekod razglasili »katastrofično« stopnjo požarne ogroženosti.

Objavljeno
08. januar 2013 08.59
Posodobljeno
08. januar 2013 10.00
AUSTRALIA-WILDFIRES/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Canberra - Avstralski gasilci iz zvezne države New South Wales se spopadajo z najvišjo grožnjo požarov v zgodovini. Izredno visoke temperature, živo srebro se je ponekod povzpelo tudi nad 45 stopinj Celzija, spremlja še močan veter. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v najbolj poseljeni od zveznih držav divja več kot 140 požarov, vsaj 40 jih še vedno ni pod nadzorom.

Po poročanju spletnega portala ABC News so v visoki pripravljenosti tudi gasilci v sosednji Victorii, znova pa je zagorelo tudi na Tasmanii, kjer je zadnjih konec tedna pogorelo več kot 100 domov. Reševalci in policija na otoku še vedno preiskujejo pogorišča, a o žrtvah ne poročajo. Čeprav so mediji sprva poročali, da je na otoku pogrešanih okoli 100 ljudi, je policija sporočila, da se je večina prijav pozneje izkazala za napačne.

»Katastrofično«stopnja požarne ogroženosti

Povsod po zvezni državi New South Wales velja izredno visoka požarna ogroženost, najhuje pa je v regijah južno od Sydneyja -  Shoalhaven, Illawarra in Southern Ranges.

 »Razmere ne bi mogle biti hujše, to je že katastrofična raven,« je povedal poveljnik tamkajšnje gasilske brigade Shane Fitzsimmons. T. i. »katastrofično« stopnjo požarne ogroženosti so v Avstraliji uvedli leta 2009 po obsežnih požarih, ki so v zvezni državi Victoria terjali 173 življenj. Kot poroča AFP, to pomeni, da požari divjajo brez nadzora, nepredvidljivo in se hitro širijo, oblasti pa za varnost prebivalcev lahko poskrbijo zgolj z evakuacijo. »Na srečo še nismo prejeli nobenih informacij o tem, da bi ogenj poškodoval ali uničil kakšen dom,« je povedal Fitzsimmons.

Prebivalce je k previdnosti danes pozvala tudi avstralska premierka Julia Gillard. »Izraz katastrofičen smo uporabili z razlogom. Izredno pomembno je, da ljudje pazijo nase in dosledno upoštevajo napotke oblasti in lokalna opozorila. Pred nami je zelo nevaren dan,« je povedala.

S »katastrofičnim« požarom se ne boriš

Čeprav o smrtnih žrtvah ne poročajo, so pristojne službe pripravljene na najhujše. »Zaenkrat razmere ne izgledajo najbolje. Katastrofičen požar je tisti, s katerim se ne boriš, ampak le še poskušaš ljudi spraviti na varno,« je povedala županja Shoalhavena Joanna Gash.

Zaradi temperatur, ki so ponekod presegle tudi 50 stopinj Celzija, je morala državna meteorološka služba na svoje vremenske karte celo dodati nove barve, s katerimi je označila najbolj razgrete predele Avstralije.

Vremenoslovci sicer napovedujejo ohladitve, a bodo te vzhod Avstralije zajele šele v poznih večernih urah. »Pred nami je še vedno več ur vročega in suhega vremena ter s tem težavnih razmer,« je povedal Fitzsimmons.

Čeprav požari v poletnih mesecih - od decembra do februarja - v Avstraliji še zdaleč niso redkost, se tamkajšnji prebivalci zadnje štiri mesece spopadajo z nenavadno visokimi temperaturami.