Mejni prehod Kerem Šalom spet odprt, Gaza še čaka na pomoč

Postavitev zasilnega pomola za pomoč Gazi nared, a ga ovira vreme. Tačas so odprli mejni prehod na jugu, ki je bil zaprt zaradi raketnega napada.
Fotografija: Okrepitev dostave humanitarne pomoči Palestincem je nujna. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Okrepitev dostave humanitarne pomoči Palestincem je nujna. FOTO: AFP

Ameriška vojska je končala sestavljanje zasilnega pomola za dostavo humanitarne pomoči prebivalcem Gaze, vendar ga zaradi slabih vremenskih razmer zdaj še ne more postaviti na predvideni del obale, je v torek sporočil Pentagon.

Gradnjo oziroma sestavljanje 320 milijonov dolarjev vrednega pomola v dveh delih so zaradi razburkanega morja pred dnevi preselili v izraelsko pristanišče Ašdod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rafa FOTO: AFP
Rafa FOTO: AFP

V torek se je končala gradnja obeh delov zasilnega pomola, ki zdaj čaka na končni premik na obalo, je novinarjem povedala namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh. Trenutno to ni možno zaradi močnih vetrov in valov. Vendar pa je zagotovila, da bodo pomol postavili takoj, ko bo to mogoče varno izvesti.

Dostava pomoči bo potekala tako, da bodo ladje tovor izkrcale na plavajočo ploščad ob obali Gaze, od tam pa jo bodo z manjšimi plovili prepeljali do pomola in od tam na kopno.

Načrte za pomol je v začetku marca, ko je izraelska vojska ubila humanitarne delavce organizacije World Central Kitchen, napovedal predsednik ZDA Joe Biden.

Okrepitev dostave humanitarne pomoči Palestincem je nujna, saj je Izrael v torek znova onemogočil dostop do mejnega prehoda Rafa, kjer vojska izvaja operacije proti pripadnikom palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Bela hiša je zaprtje Rafe in drugega velikega mejnega prehoda Karem Šalom označila za nesprejemljivo.

Kerem Šalom spet odprt

Izrael je danes sporočil, da odpira mejni prehod Kerem Šalom, ki je bil od nedelje zaprt zaradi raketnega napada, v katerem so bili ubiti štirje vojaki. Humanitarna pomoč, ki ne vključuje nujno potrebnega goriva, sicer še čaka na pregled, nato pa bo lahko vstopila v Gazo, kjer so razmere zaradi izraelskih napadov na Rafo vse bolj skrb vzbujajoče.

Izraelska vojska in Cogat, organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve, sta v skupni izjavi sporočila, da na izraelski strani prehoda čakajo tovornjaki iz Egipta, ki nosijo mednarodno humanitarno pomoč, vključno s hrano, vodo, opremo za zavetišča in zdravili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med naštetimi dobrinami sicer ni goriva, ki so ga Združeni narodi v torek, po izraelskem zavzetju in posledičnem zaprtju mejnega prehoda Rafa, označili kot ključno za nadaljevanje humanitarnih operacij.

V Gazi od začetka vojne vlada pomanjkanje osnovnih dobrin. Te so doslej zaradi izraelskih ovir v omejenem obsegu praviloma prečkale egiptovsko-palestinski mejni prehod Rafa, Izrael pa je pod mednarodnim pritiskom odprl še prehoda Erez na severu in Kerem Šalom na jugu.

Slednji je bil zaprt od nedelje, ko je tam zbrane vojake z raketami ciljalo oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

V ozadju napetosti po poročanju izraelskega časnika Haaretz potekajo pogajanja o usodi prehoda Rafa. ZDA, Izrael in Egipt naj bi namreč sprejeli dogovor, da bo upravljanje tega prevzelo neimenovano ameriško zasebno podjetje. V Washingtonu teh navedb niso komentirali, poroča AFP.

Palestinske oblasti danes poročajo o novih smrtonosnih napadih izraelskih sil, ki so v zadnjih 24 urah ciljale tarče vzdolž enklave. V enem od takšnih napadov je bilo davi v mestu Gaza na severu enklave ubitih sedem članov iste družine.

Nekaj časa nič več bomb v Izrael

ZDA so prejšnji teden začasno ustavile dobavo pošiljke bomb Izraelu zaradi skrbi, da bo izraelska vlada nadaljevala svoje načrte za ofenzivo na Rafo na jugu Gaze, je v torek dejal predstavnik ameriške vlade. To je prvič od začetka vojne v Gazi, da so ZDA ustavile dobavo orožja svojemu ključnemu zavezniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse oči so uprte v Rafo. Protesti v Los Angelesu. FOTO: Etienne Laurent/AFP
Vse oči so uprte v Rafo. Protesti v Los Angelesu. FOTO: Etienne Laurent/AFP

V pošiljki je bilo 1800 kosov bomb s težo 907 kilogramov in 1700 bomb, težkih 227 kilogramov, je poročala ameriška televizija CBS. Kot razlog so navedli, da Izrael ni primerno nagovoril ameriških skrbi glede večje kopenske ofenzive.

Bela hiša je ravno v torek, ko je Izrael prevzel nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa, to označila za nesprejemljivo, pri tem pa izrazila upanje na prekinitev ognja v enklavi.

image_alt
Izraelske sile so obkolile Rafo, groza se stopnjuje

Biden je z začasno ustavitvijo pošiljanja orožja prvič ukrepal v skladu z opozorilom, ki ga je aprila dal predsedniku izraelske vlade Benjaminu Netanjahuju, da bo politika ZDA glede Gaze odvisna od tega, kako bo Izrael ravnal s civilisti.

Ameriški uradnik je v torek še dejal, da je Bidnova administracija sprejela odločitev o orožju, ko se je zdelo, da je Izrael tik pred obsežno kopensko ofenzivo v Rafi, čemur Washington odločno nasprotuje, saj se je tja zateklo več kot milijon ljudi. Čeprav pogovori med stranema še vedno potekajo, za zdaj ameriška stran še ni pridobila zadostnih zagotovil glede svojih pomislekov, je dodal.

Uradnik, ki je želel ostati anonimen, je pojasnil, da so začeli pošiljke orožja in njihov vpliv na gosto poseljena urbana območja podrobneje preučevati v aprilu, ko se je zdelo, da se približuje ofenziva na Rafo. Za zdaj pa se še niso odločili, kaj bodo storili s pošiljko bomb, ki so jo ustavili.

image_alt
Nova trenja med Washingtonom in Jeruzalemom

Ameriško zunanje ministrstvo sicer pregleduje tudi druge pošiljke orožja.

Preberite še:

Komentarji: