PS SE zavrnila uvedbo posebnega nadzora za Madžarsko

Zahteva za nadzor Madžarske je bila podana, ker naj bi ustavne reforme načenjale demokratično ravnotežje v državi.

Objavljeno
26. junij 2013 13.21
HUNGARY-POLITICS-CONSTITUTION-PARLIAMENT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Strasbourg - Čeprav so v parlamentarni skupščini Sveta Evrope (PS SE) »resno in vztrajno zaskrbljeni« glede tega, v kakšni meri Madžarska še spoštuje obveznosti, ki jih je prevzela ob vstopu v SE, se za uvedbo posebnega nadzora nad to državo zaenkrat niso odločili. Bodo pa razmere na Madžarskem »pozorno spremljali« in »ocenjevali doseženi napredek«.

Madžarska je bila na dnevnem redu tokratnega poletnega plenarnega zasedanja PS SE v torek. Zahteva za nadzor Madžarske je bila podana, ker naj bi ustavne reforme, ki jih je sprejela tamkajšnja vlada premiera Viktorja Orbana, načenjale demokratično ravnotežje v državi.

Kljub pomislekom glede nedemokratičnega razvoja dogodkov pod Orbanovo vlado torkovo glasovanje uvedbe posebnega nadzora ni prineslo. 149 članov, večinoma konservativnih, je glasovalo proti, za jih je bilo le 38, večinoma levih in socialdemokratov.

Na dnevnem redu je bilo sicer poročilo, ki ga je pripravila Švedinja Kerstin Lundgren, liberalka. V njem je med drugim najostreje kritizirala zmanjševanje pooblastil ustavnim sodnikom. Kot je opozorila, je Orbanova vlada "svojo dvotretjinsko večino uporabila, da je v ustavo znova vnesla določbe, ki jih je ustavno sodišče pred tem že zavrnilo".

Člani PS SE bodo tako zaenkrat še počakali, da vidijo, ali se bodo na Madžarskem pozitivno odzvali na njihova opozorila in ali bodo odpravili ugotovljene demokratične deficite. Proti sprožitvi formalnega postopka nadzora, ki naj bi bil pretiran in neuravnotežen korak, so bili še posebej britanski konservativci.

Tokratno zasedanje PS SE bo trajalo do petka. Iz Slovenije se zasedanja udeležuje delegacija DZ, v kateri so poslanci Romana Tomc, Jakob Presečnik, Andreja Črnak Meglič in Polonca Komar.

V okviru tokratnega zasedanja je delegacija DZ v torek pripravila sprejem v počastitev 20. obletnice članstva Slovenije k Svetu Evrope.