Putin slavi, opozicija protestira

Ruska policija je na protestnih zborovanjih v Sankt Peterburgu in Moskvi priprla 550 protestnikov, tudi Alekseja Navalnija.

Objavljeno
05. marec 2012 07.43
Posodobljeno
05. marec 2012 07.52
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Moskva − »Teh volitev nikakor ne moremo označiti za legitimne,« je dejal eden od vodij opozicije Vladimir Rižkov. Ruska opozicija je zato za danes zvečer napovedala množične proteste v središču prestolnice, ki naj bi se jih udeležilo več deset tisoč ljudi. Po navedbah tiskovne agencije Itar-Tass za red in mir na ulicah skrbi okoli 12.000 policistov in vojakov.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da je policija na protestnem zborovanju v Sankt Peterburgu priprla več kot sto protestnikov, v prestolnici, kjer se je s pozivi »za pravične volitve« zbralo več tisoč ljudi, pa najmanj 150. V obeh mestih jih je v policijskih kombijih pristalo najmanj 550, med njimi znova tudi opozicijski voditelj Aleksej Navalni. »Moč milijonom in ne policiji« in »Za Rusijo brez Putina«, je bilo slišati na zborovanjih tako v Moskvi kot v Sankt Peterburgu.

Putin slavi

Ruska volilna komisija je za zmagovalca včerajšnjih predsedniških volitev danes tudi uradno razglasila nekdanjega predsednika in aktualnega premiera Vladimirja Putina.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je po preštetju glasov z 99,3 odstotka volišč Putin osvojil 63,75 odstotka glasov. Drugo mesto je s 17,19 odstotki osvojenih glasov zasedel kandidat komunistične partije Genadij Zjuganov; tretje Mihail Prohorov, ki je osvojil 7,82 odstotka glasov; četrto Vladimir Žirinovski, ki je osvojil 6,23 odstotke glasov, peto pa Sergej Mironov z 3,85 odstotki glasov. Predsednik osrednje volilne komisije Vladimir Čurov je tako sporočil, da drugi kroga volitev ne bo potreben. 

Volilna udeležba je bila po podatkih komisije 65,3 odstotna, torej precej manjša kot na zadnjih predsedniških volitvah leta 2008, ki se jih je udeležilo 70 odstotkov volilnih upravičencev, a vseeno precej višja kot na parlamentarnih volitvah decembra lani.

Opozicija zahteva ponovne volitve

Volitve so sicer (znova) zaznamovale navedbe o številnih prevarah in kršitvah. Ruska opozicija je še posebej izpostavila manipulativno polnjenje volilnih skrinjic in tako imenovani vrtiljak, torej organizirano glasovanje uslužbencev državnih ustanov, ki so jih z avtobusi vozili od volišča do volišča, kjer so morali vsakič znova glasovati za »pravega kandidata«.

Tudi vodja opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) Tonino Picula je danes sporočil, da so pri izvedbi včerajšnjih predsedniških volitev v Rusiji naleteli na »velike težave«. Po ugotovitvah opazovalcev so kampanjo tako priredili v korist Putinu, same volitve pa so zaznamovale proceduralne nepravilnosti. Kot je dejal Picula, na volitvah »ni bilo nobene prave konkurence, zloraba vladnih virov pa je zagotovila, da o končnem zmagovalcu volitev ni dvomil nihče«. Opazovalci so še izpostavili, da se je volilni proces izrodil med štetjem glasov, in pozvali k preiskavi.

Analitiki: Velika zmaga za Putina

Napovedani protesti in obtožbe o prevarah sinoči sicer niso vplivali na Putinovo razpoloženje, ko se je pojavil pred 100.000 privrženci in si brisal solze, za katere je pozneje trdil, da jih je povzročil veter. »Zmagali smo v odprti in pošteni bitki,« je dejal. »Obljubil sem vam, da bomo zmagali in zmagali smo. Slava Rusiji!« je dodal.

Bodoči ruski predsednik je zgodaj davi sicer obljubil, da bo izpolnil obljube iz predvolilne kampanje. Ruski politični strokovnjaki menijo, da to mora storiti, sicer bo razočaral svoje privržence. Analitiki se poleg tega strinjajo, da je Putin včeraj zabeležil pomembno zmago, poroča tiskovna agencija RIA Novosti.