Renzi začel pogovore o sestavi nove vlade

V Demokratski stranki so optimistični. Minister Graziano Delrio je dejal, da bo Renzi vlado oblikoval do konca tedna.

Objavljeno
18. februar 2014 13.07
Italy Politics
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Rim − Vodja Demokratske stranke in mandatar za sestavo nove italijanske vlade Matteo Renzi je zavihal rokave in dan po tem, ko mu je predsednik Giorgio Napolitano zaupal oblikovanje koalicije, začel pogovore s potencialnimi partnericami.

Po navedbah tiskovne agencije Ansa se bo sestal s skoraj vsemi strankami, tudi s tistimi, ki so že napovedale, da v vladi ne bodo sodelovale in se bodo raje pridružile opoziciji, med katerimi je stranka nekdanjega italijanskega predsednika vlade Silvia Berlusconija Naprej, Italija. Pogovori se bodo danes začeli z nekaterimi manjšimi strankami v parlamentu, jutri pa nadaljevali z Berlusconijevo stranko in Renzijevo Demokratsko stranko. Opozicijsko gibanje Pet zvezd nekdanjega komika Beppeja Grilla, ki je Renzijev prevzem oblasti in strmoglavljenje premiera Enrica Lette označilo za nedemokratično potezo, se še ni odločilo, ali bo na pogovorih sodelovalo.

Devetintridesetletni župan Firenc bo moral koalicijo oblikovati skupaj s sredinskimi in desnosredinskimi strankami. Če mu bo v parlamentu uspelo zbrati dovolj podpore, se bo moral vrniti k predsedniku Giorgiu Napolitanu, ki bo potrdil njegovo nominacijo, šele nato pa bo zaprisegel kot novi italijanski premier − že četrti v prav toliko letih in tretji zapored, ki mu italijanski volivci niso podelili mandata za sestavo vlade.

Prevzem premierskega položaja Renziju sicer še ni povsem zagotovljen, saj potrebuje dovolj podpore, eden ključnih igralcev pri tem pa bo vodja stranke Nova desna sredina Angelino Alfano, ki je pred dnevi posvaril, da »srečni konec ni zagotovljen« oziroma da njegova podpora Renzijevi vladi ni samoumevna. Po nedeljskem srečanju s predsednikom Napolitanom je dejal, da se z Renzijem ne bo povezal, če se bo njegova vlada izkazala za preveč levousmerjeno, in bo namesto tega zahteval nove volitve.

V Demokratski stranki so kljub temu optimistični. Minister za regionalni razvoj Graziano Delrio je po navedbah Anse danes dejal, da pogovori potekajo dobro in da bo Renzi vlado oblikoval do konca tedna.