Scotland Yard znova preiskuje izginotje deklice Madeleine

Zaradi revizije imajo zdaj nove teorije, dokaze in očividce o izginotju deklice, ki bi bila zdaj stara deset let.

Objavljeno
04. julij 2013 17.51
BRITAIN-MCCANN/POLICE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London – Skupina 37 detektivov, ki so se v zadnjih dveh letih prebijali skozi tisoče strani dokumentov, dokazov in izjav očividcev, je sporočila, da na podlagi novih teorij o izginotju Madeleine McCann znova odpira preiskavo. Britanski Telegraph poroča, da so identificirali 38 potencialnih osumljencev iz več evropskih držav in potrdili, da med osumljenimi ni njenih staršev ali bližnjih sorodnikov.

Andy Redwood, odgovoren za preiskavo, je povedal, da gre za pozitiven korak v iskanju pogrešane deklice, ki bi bila zdaj stara 10 let. »Zaradi revizije gledamo z drugega zornega kota, imamo nove teorije, nove dokaze in nove očividce,« je povedal. »Identificirali smo 38 oseb, ki so pritegnile našo pozornost, iz več evropskih držav. Dvanajst ljudi je britanskih državljanov in so bili po naših podatkih v času izginotja Madeleine na Portugalskem,« je povedal.

Kljub temu, da je deklica izginila pred šestimi leti, policija vztraja, da so možnosti, da je še vedno živa, velike, saj niso našli nobenih dokazov, ki bi kazali nasprotno. Poudarili so tudi, da nihče od njenih svojcev, vključno s starši, ni osumljen vpletenosti v njeno ugrabitev.

Starši so ponovni odprtje primera pozdravili. Njun tiskovni predstavnik Clarence Mitchell je povedal, da je to pomemben korak v iskanju odgovora o usodi deklice in h kaznovanju odgovornih za ugrabitev.

Madeleine McCann je 3. maja 2007, le nekaj dni pred njenim četrtim rojstnim dnem, izginila iz apartmaja v mirnem letovišču Algarve na jugu Portugalske, kjer je z družino preživljala počitnice. Primer ugrabitve je pritegnil pozornost svetovne javnosti, še posebej potem, ko je portugalska policija za njeno ugrabitev osumila starše. Ko so se vse sledi izkazale za napačne, je policija zaključila preiskavo, na prošnjo staršev pa je britanski premier David Cameron odredil revizijo primera, ki jo je neposredno financiralo ministrstvo za notranje zadeve. Po dveh letih pregledovanja gore dokumentov, ki  jih je poleg portugalske policije prispevalo še sedem zasebnih detektivskih agencij, britanska policija znova odpira primer.