Še en bangladeški islamist obsojen na smrt

V Bangladešu se nadaljuje sojenje za zločine med vojno leta 1971. S sojenji se stopnjujejo tudi nasilni protesti.

Objavljeno
17. julij 2013 13.00
BANGLADESH-WARCRIMES-TRIAL-AZAM
G. A., zunanja politika
G. A., zunanja politika

Daka - Eden od voditeljev največje islamistične stranke Džamat e Islam Ali Asan Mohamed Mudžahid je bil včeraj v Bangladešu obsojen na smrt z obešanjem. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, ga je obtožnica bremenila genocida, mučenja, različnih zarot in drugih najhujših zločinov proti človeštvu med osamosvojitveno vojno s Pakistanom leta 1971, v kateri je po trditvah Bangladeša umrlo več kot tri milijone ljudi, 200.000 žensk je bilo posiljenih, na tisoče domov požganih.

»Na smrt je bil obsojen v treh od petih točk obtožnice,« je povedal tožilec M. K. Rahman. Sodbo enemu od vodilnih opozicijskih mož je na močno zastraženem mednarodnem sodišču v Daki izrekel sodnik Obaidul Hasan. Mudžahid je že četrti od obtožencev, ki ga je mednarodno sodišče obsodilo na smrt.

Sojenja sicer že ves čas spremljajo množični protesti, ki pa so se v ponedeljek, po obsodbi nekdanjega voditelja islamistične stranke Džamat Gulama Azama, še razvneli. Na ulicah Dake se spopadajo privrženci obsojenih voditeljev in njihovi nasprotniki, ki zahtevajo najvišje kazni za grozodejstva, storjena med osamosvojitvijo. Britanski BBC poroča, da je med nasilnimi protesti, ki potekajo že od januarja, umrlo že več kot sto ljudi.