»Šerif iz Toronta« ostal skoraj brez vseh pooblastil

Kljub odločitvi mestnega sveta se Ford ne namerava predati. Na naslednjih volitvah se bo znova potegoval za položaj.

Objavljeno
19. november 2013 11.18
CANADA-TORONTO/MAYOR
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Toronto − Razvpitemu županu največjega kanadskega mesta Robu Fordu zvezde, kot kaže, niso več naklonjene. Potem, ko je kljub izbruhu afere zaradi omamljanja z mamilom crack in prekomernega uživanja alkohola njegova priljubljenost med volivci še naprej rasla, sam pa ni pokazal namere, da bi odstopil s položaja, je zadeve v roke vzel mestni svet. Ta ga hoče namreč odstraniti s položaja, a tega ne more storiti, dokler župana ne obsodijo za kaznivo dejanja, zato je včeraj zgolj drastično zmanjšal njegove pristojnosti.

Mestni svetniki so na seji županu odvzeli večino pooblastil, ki so mu še ostala − že prejšnji teden so mu namreč močno zmanjšal število uradnih dolžnosti −, njegov proračun zmanjšali za 60 odstotkov, večjemu delu njegovega osebja pa naročili, naj se preselijo v kabinet podžupana Norma Kellyja. Ta je s tem postal najvplivnejši politik v Torontu, Fordov položaj pa je po drugi strani le še simbolične narave.

Kljub odločitvi mestnega sveta se Ford ne namerava predati. Med zasedanjem se je glasno postavil zase in odločno nasprotoval temu, da bi odstopil. »Vsem, ki so volili na zadnjih lokalni volitvah, sporočate, da njihov glas ne šteje,« je dejal po navedbah agencije AFP. »To ni nič drugega kot državni udar,« je dodal. »To, kar se dogaja danes, ni demokratičen proces, je diktatorski proces,« je še povedal in odločitev mestnega sveta primerjal z iraško invazijo v Kuvajtu leta 1990.

Ford, ki razmišlja, da bi svoj primer predstavil sodišču, je prepričan, da bi mu smeli »soditi« zgolj volivci na volitvah, predvidenih za oktober prihodnje leto. »To bo odprta vojna,« je napovedal župan.

Nekateri so zaradi včerajšnjega dogajanja na zasedanju mestnega sveta v Torontu izrazili zaskrbljenost. »To je moderna odstranitev izvoljenega predstavnika s položaja. To je narobe,« je dejal županov brat, prav tako mestni svetnik. Drugi pa so dejali, da je to »norost«, »nelegalno in nedemokratično«.

Navedbe o spornih dejanjih župana največjega kanadskega mesta so se v javnosti pojavila že maja, ko se je nekaj medijev razpisalo, da so župana s kamero ujeli kaditi crack kokain. Župan je to tedaj odločno zanikal in med drugim dejal, da ne more komentirati videoposnetka, ki ga ni videl niti ne obstaja. Zatem se je pred tedni razvedelo, da župana preiskuje policija, posnetek je pricurljal v javnost, župan pa je priznal svoje ravnanje in se zanj tudi opravičil.

Nekdanje županovo osebje je v pogovorih s policijo Forda še bolj obremenilo − med drugim so povedali, da prekomerno pije, občasno vozi pod vplivom alkohola, grozi s smrtjo, pripisali pa so mu tudi spolno nadlegovanje.