Severna Koreja po treh letih znova vabi IAEA

Severna Koreja bo v zameno za ameriško pomoč v hrani dovolila vstop strokovnjakom agencije ZN v državo.

Objavljeno
20. marec 2012 13.02
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pjongjang - Iz Severne Koreje so danes sporočili, da so v državo povabili inšpektorje Mednarodne agencije za jedrsko varnost (IAEA). Strokovnjaki so državo nazadnje obiskali leta 2009, a so jim oblasti preprečile dostop do ključnih območji, poroča BBC.

Severna Koreja je na prekinitev razvoja jedrskega programa in vstop mednarodnih opazovalcev v državo pristala pretekli mesec, v zameno za to pa bo dobila ameriško pomoč v obliki hrane.

Iz agencije so potrdili, da so dobili vabilo Pjongjanga. »Nič še ni določeno,« je povedala predstavnica IAEA Gill Tudor. Kdaj in ali se bodo na povabilo odzvali, bodo odločili skupaj z vsemi, ki jih severnokorejski jedrski program zadeva.

Na napovedi, da bo Severna Koreja zamrznila jedrski program in se odrekla testiranju raket dolgega dometa je sicer pretekli teden padla senca dvoma. Pjongjang je namreč napovedal izstrelitev satelita za opazovanje Zemlje, ki je po mnenju mnogih le pretveza za testiranje rakete dolgega dometa. Satelit naj bi izstrelili med 12. in 16. aprilom, ZDA pa že svarijo pred posledicami tega dejanja.