Severna Koreja: sankcije prizadele tudi humanitarne organizacije

Tuje humanitarne organizacije opozarjajo, da so se morale zaradi sankcij zoper banke zateči h gotovini in kovčkom

Objavljeno
30. maj 2013 14.55
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pjongjang - Sankcije zoper Pjongjang, s katerimi hoče mednarodna skupnost zajeziti razvoj severnokorejskega jedrskega programa, imajo nenačrtovane posledice. Tuje nevladne organizacije opozarjajo, da morajo zaradi prekinitve sodelovanja s severnokorejskimi bankami zdaj denar za svoje delo v državo nositi v kovčkih.

»Vse skupaj ne daje ravno dobrega vtisa. Poskušamo poslovati transparentno, biti odprte za vse strani, zdaj pa smo bolj ali manj prisiljeni v nekaj, kar ne zgleda preveč pravilno. Ljudje, ki s seboj nosijo veliko vsote denarja, so pač sumljivi,« je za ameriški tiskovno agencijo AP povedal predstavnik nemške organizacije Welthungerhilfe Gerhard Uhrmacher. Organizacija, ki se ukvarja z razvojem kmetijstva in podeželja, ima sicer še nekaj rezerv na bankah v Pjongjangu, a so že morali zaradi prekinitve poslovanja s severnokorejskimi bankami mejo prečkati tudi s kovčkom denarja.

Zadnji udarec tujim nevladnim organizacijam, ki delujejo v Severni Koreji, je zadala odločitev kitajske državne banke Bank of China, ki je po zgledu Washingtona prekinila poslovanje s severnokorejsko North Korea Foreign Trade Bank.
Čeprav sankcije ne bi smele vplivati na humanitarno dejavnost v Severni Koreji, je šest organizacij, ki imajo sedež v Evropi, v začetku meseca opozorilo na težave z nakazovanjem denarja. Opozorile so, da bodo morale prekiniti s svojo dejavnostjo, če ne bodo našle načina, kako priti do denarja.

Guardian pa na drugi strani poroča, da sankcije, s katerimi je mednarodna skupnost poskušala omejiti uvoz luksuznih dobrin v Severno Korejo, očitno nimajo učinka. Prejšnji teden so namreč v Pjongjangu odprli šestnadstropni nakupovalni center Haedanghwa Service Complex, kjer v trgovinah ni manjkalo italijanskih modnih oblačil, Diorjeve kozmetike, sončnih očal, okrašenih z dragimi kamni in kovinami ...