Severna Koreja tuje diplomate pozvala k evakuaciji

Razmere na Korejskem polotoku se še zaostrujejo. Pjongjang je Evropo pozval, naj do 10. aprila umakne diplomatsko osebje.

Objavljeno
05. april 2013 13.17
TOPSHOTS-SKOREA-US-NKOREA-MILITARY
Mo. B., Delo.si, Z. R., zunanja politika
Mo. B., Delo.si, Z. R., zunanja politika

Seul, Pjongjang - Severna Koreja je države po Evropi obvestila, da po 10. aprilu ne more zagotoviti varnosti tujih veleposlaništev v prestolnici Pjongjang. V času povečevanja jedrskih napetosti je Rusijo, Veliko Britanijo in druge evropske države v dopisu pozvala k evakuaciji diplomatskega osebja. Dopise so države prejele, potem ko je Severna Koreja danes po dneh stopnjevanja groženj z vojno na vzhodno obalo premestila še drugo raketo srednjega dosega.

»V dopisu so zapisali, da od 10. aprila vlada v primeru konflikta ne bo mogla zagotoviti varnosti veleposlaništev in mednarodnih organizacij,« so sporočili iz britanskega zunanjega ministrstva. Kot so dodali, to razumejo kot spraševanje, ali namerava diplomatsko osebje zapustiti državo, in ne kot nasvet, naj to storijo. Dodali so še, da razmišljajo, kakšne korake bodo sprejeli, in izpostavili, da je Severna Koreja po dunajski konvenciji zavezana zaščititi diplomatske misije. Tudi Rusija, ki ima relativno tesne odnose s Pjongjangom, je prejela dopis.

Južna Koreja bo dogajanje na severu spremlja tudi z morja

Razmere na Korejskem polotoku se tudi danes ne ohlajajo. Južna Koreja je sporočila, da bosta dogajanje na severu odslej spremljali tudi dve vojaški ladji, opremljeni z obrambnim sistemom za prestrezanje raket.

Medtem so se v južnokorejskih medijih pojavile nepotrjene informacije, da je Severna Koreja na vzhodno obalo danes namestila še drugo raketo srednjega dometa. Uradni Seul je sicer že včeraj sporočil, da je premestitve raket ne vidi kot neposredne grožnje. »Verjetno so namenjene testiranju ali pa vojaškim vajam,« je včeraj povedal minister za obrambo Kim Kvan Jin.

Da razmere še ne terjajo izrednih ukrepov, je danes po poročanju tiskovne agencije Yonhap sporočil tudi južnokorejski minister za združitev, ki je povedal, da za zdaj južnokorejski delavci ostajajo v skupni industrijski coni v Kaesongu. »Ko bodo razmere to terjale, bomo delavce umaknili /.../ a za zdaj razmere še niso tako resne,« je povedal.

Industrijska cona, ki je zadnja stična točka med državam, leži deset kilometrov severno od meje med državama. Severna Koreja je v sredo sporočila, da začasno zapira mejo za južnokorejske delavce.  Danes je v Kaesongu še vedno nekaj več kot 600 Južnokorejcev. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP južnokorejski lastniki podjetji svarijo, da bodo morali svoje poslovanje zaključiti v nekaj dneh, če bo Severna Koreja še naprej blokirala uvoz surovin in prehod zaposlenih. Kot smo že poročali, dosedanje krize v odnosih med Korejama niso bistveno vplivale na delovanje industrijskega kompleksa, ustanovljenega leta 2004, ki je bil edini preživeli primer sodelovanja med državama.

Kot smo na naši spletni strani že pisali, so razmere na Korejskem polotoku v zadnjem času znova zelo napete. Povod za to je bil nedavni jedrski poskus Severne Koreje, na kar se je varnostni svet Združenih narodov odzval z uveljavitvijo novih sankcij. Olje so na ogenj še prilile vsakoletne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki so se začele 11. marca. Pjongjang je posledično preklical premirje iz leta 1953, s katerim se je končala vojna med Korejama, na začetku marca pa je zagrozil tudi z jedrskim napadom na tarče v ZDA. Poleg tega je Severna Koreja pred dnevi sporočila, da stopa v vojno z Južno Korejo, hkrati pa je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršna koli provokacija lahko povzročila vseobsegajoč jedrski spopad.