Slavjansk: v spopadih med vojsko in separatisti najmanj štirje mrtvi

V živo: V spopadih med vojsko in proruskimi separatisti so umrli štirje vojaki, 30 je ranjenih.

Objavljeno
05. maj 2014 13.53
Posodobljeno
05. maj 2014 14.00
Ukraine
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

16:31: Iz ukrajinskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je blizu Slavjanska zaradi obstreljevanja proruskih separatistov strmoglavil vojaški helikopter, čigar posadka pa je nesrečo preživela. Gre za tretji helikopter, ki ga je ukrajinska vojska izgubila pri Slavjansku, odkar je začela ofenzivo proti proruskim aktivistom.

16:30: Današnji spopadi so po navedbah tiskovne agencije Reutres smrtne žrtve zahtevali tudi na strani proruskih separatistov, čeprav pa natančno število mrtvih ni znano. Spopadi so zahtevali tudi najmanj eno civilno žrtev.

16:27: Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun se je ponudil za posrednika pri umirjanju krize v Ukrajini. »O razmerah sem razpravljal z vsemu vpletenimi stranmi − ukrajinskim vodstvom, ruskimi voditelji, Evropsko unijo in Američani,« je po navedbah AFP dejal Ban. »Vse štiri strani pozivam, da težave rešijo na miroljuben način, pri čemer sem pripravljen ponuditi tudi svojo vlogo,« je dodal.

15:06: Rusija je danes posvarila, da bi propad prizadevanj za umirjanje krize v Ukrajini ogrozil mir po vsej Evropi, poroča agencija AFP. Moskva je poleg tega ukrajinske ultranacionaliste obtožila kršitev človekovih pravic na množični ravni. »Skupna prizadevanja ukrajinskega ljudstva in mednarodne skupnosti bo morala čim prej narediti konec rasizmu, ksenofobiji, etnični netoleranci ter poveličevanju nacistov in njihovih zaveznikov, kot je Bandera [vodja kontroverzne Ukrajinske vstajniške vojske UPA],« je še sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

14:54: Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je danes sporočil, da je Ukrajina v vojni. Dodal je, da so zaradi bojazni pred provokativnimi dejanji ruskih operativcev na 9. maj, ko Ukrajina tako kot številne druge države praznuje dan zmage v drugi svetovni vojni, okoli glavnega mesta Kijev postavili cestne blokade. »Vojna pravzaprav že poteka. Pripravljeni moramo biti na to, da odbijemo agresijo,« je dejal začasni predsednik, ki je zaradi bojazni pred vdorom ruskih sil v zadnjih dneh odredil popolno bojno pripravljenost ukrajinske vojske in ponoven obvezni vpoklic nabornikov.

14:52: Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so v današnjih spopadih med vojsko in proruskimi separatisti v mestu Slavjansk umrli štirje vojaki, 30 pa je ranjenih, poroča agencija AP. O morebitnih žrtvah na strani proruskih aktivistov ne poročajo.

***

Kijev − Ukrajinska vojska na vzhodu države nadaljuje »protiteroristično operacijo« proti proruskim aktivistom, ki po drugi strani vztrajajo pri svojih zahtevah in na svojih položajih. Kriza se stopnjuje − iz mesta Slavjansk poročajo o novih spopadih in novih smrtnih žrtvah.

Na obrobju mesta Slavjansk, ki zadnje tedne velja za epicenter vrenja na vzhodu Ukrajine, kjer rusko govoreče prebivalstvo zahteva več avtonomije, marsikje pa tudi federalno ureditev, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes izbruhnili srditi spopadi med avtonomisti in ukrajinsko vojsko. Tuje tiskovne agencije poročajo o streljanju in eksplozijah, ki jih je slišat iz mesta z 125.000 prebivalci. Kot je sporočil začasni ukrajinski notranji minister Arsen Avakov, je bilo v spopadih ubitih več ljudi. Podrobnosti niso znane.

Minister je še povedal, da ukrajinske sile zategujejo obroč okoli mesta. »Taktika je malo po malo napredovati proti središču Slavjanska,« je po pisanju AFP dejal Avakov. Vodja ukrajinske nacionalne garde Stepan Poltorak je dodal, da so ukrajinske enote proruske separatiste potisnile v središče mesta, a opozoril, da so njihovi nasprotniki dobro izurjeni in dobro oboroženi. »Poskušajo storiti vse, kar lahko, da bi nas primorali v uporabo težkega topništva, a tega ne bomo storili, ker se hočemo izogniti civilnim žrtvam,« je dodal. Proruski aktivisti po drugi strani trdijo, da vojska pri napadu na mesto uporablja tudi helikopterje in težko topništvo.

V Odeso napotili posebne enote

Še naprej je napeto tudi v črnomorskem pristaniškem mestu Odesa, kjer je med petkovimi spopadi med proruskimi separatisti ter množico privržencev novih kijevskih oblasti, nogometnih huliganov in pripadnikov desničarskih skupin umrlo 46 ljudi, več kot 200 pa je bilo ranjenih. Potem ko je več kot sto proruskih protestnikov sinoči obkolilo in napadlo tamkajšnje policijsko poslopje in oblasti prisililo, da so izpustile 67 njihovih priprtih kolegov, ki so jih hoteli obtožiti sodelovanja pri petkovi tragediji, je ukrajinski notranji minister Avakov v mesto napotil nove posebne policijske enote.

»V Odeso so prispele sile za posebne namene ministrstva za notranje zadeve Kijev-1,« je dejal začasni ukrajinski notranji minister in pojasnil, da je to ena od enot, ki so bile pred kratim oblikovane iz »državljanskih aktivistov, ki so hoteli v teh težkih časih« pomagati v Odesi. Po navedbah tiskovne agencije Reuters omenjene enote sicer deloma sestavljajo protestniki z Majdana, kar bi lahko še bolj razjezilo nasprotnike novih kijevskih oblasti − te namreč obtožujejo, da zavestno podpirajo fašistične skrajne skupine, kot je Pravi sektor.

Minister Avakov je danes še sporočil, da bodo 42 v petek aretiranih proruskih separatistov, ki so ostali v zaporu, prepeljali v priporne centre v drugih delih Ukrajine, s čimer želijo preprečiti ponovitev incidentov, kakršen je bil nedeljski. Kot piše ruska tiskovna agencija Itar-Tass, so jih že odpeljali v center v osrednjem delu države.

Drugod na vzhodu Ukrajine kljub številnim pozivom k mirni rešitvi krize vlada napeto ozračje. Proruski separatisti po lastnih navedbah še vedno zasedajo vse pomembnejše zgradbe v večjih mestih na vzhodu države.

Medtem se v mednarodni skupnosti nadaljujejo prizadevanja za politično rešitev krize. Tako bo v Moskvo na pogovore o tej temi v sredo predvidoma pripotoval predsednik Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) Didier Burkhalter. O obisku vodje organizacije, ki jo vse pogosteje pozivajo, naj posreduje med Kijevom in separatisti na vzhodu države, sta se med telefonskim pogovorom pozno sinoči dogovorila nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin.

Nemčija si poleg tega prizadeva tudi za drugi krog diplomatskih pogovorov o umiritvi krize v Ukrajini. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je namreč za televizijo ARD izrazil prepričanje, da si morajo vse stranke prizadevati za vrnitev k prejšnji mesec sprejetemu sporazumu, ki obe strani spodbuja, da odložita orožje. Dodal je, da so v luči novega zaostrovanja in izbruha nasilja potrebni dodatni pogovori. Povedal je še, da si prizadeva za srečanje med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ameriškim zunanjim ministrom Johnom Kerryjem, Evropsko unijo in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi.