Snowden še vedno na begu pred ZDA

Kje se skriva trenutno najbolj iskan žvižgač, ni znano, a Julian Assange sporoča, da je zdrav in na varnem.

Objavljeno
24. junij 2013 13.48
APTOPIX Russia Surveillance Snowden
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Moskva, London − Trenutno najbolj znani žvižgač in nekdanji pogodbeni analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je še vedno na begu pred ameriškimi oblastmi, ki si na vsak način prizadevajo za njegovo izročitev. Ali bo Washingtonu to tudi uspelo sicer ni znano, saj se Snowden (zaenkrat) uspešno skriva ne le pred Združenimi državami ampak pred javnostjo nasploh.

Kot piše naša moskovska dopisnica Polona Frelih, se je Snowden tako uspešno izognil tudi več deset novinarjem, ki so s krova letala, ki je iz moskovskega letališča Šeremetjevo danes okoli 12. ure po srednjeevropskem času poletelo proti Havani, sporočili, da sta sedeža, rezervirana na ime Edward Snowden − zanj in za britansko državljanko Sarah Harrison, novinarko in raziskovalko, ki sodeluje s pravno skupino žvižgaške spletne strani WikiLeaks −, ostala prazna.

Ugibanja medijev so se tako izkazala za napačna, zato poskušajo zdaj vsi razvozlati načrt pobega in ugotoviti, kje se Snowden sploh nahaja. »Gospoda Snowdena še nismo videli, a se glede na poostreno varnost in število novinarjev na krovu letala vsekakor dogaja nekaj nenavadnega,« je sporočil dopisnik ruskega spletnega portala RT.

Assange: Snowden je zdrav in na varnem

Potem ko se je za Snowdnom danes izgubila vsaka sled, je ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki se zaradi dejavnisti svoje spletne strani že več kot leto dni skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Lonodnu, danes sporočil, da sta oba, Snowden in Harrisonova, zdrava in na varnem.

Kot je iz ekvadorskega veleposlaništva v Londonu še sporočil Assange, pri WikiLeksu vedo kje se skrivata, a njune lokacije zaradi groženj ZDA ni razkril. Povedal je le še, da je nekdnji uslužbenec NSA dobre volje.

ZDA pozivajo Rusijo k izročitvi

Uradni Washington medtem domneva, da je Snowden še vedno v Rusiji, zato si še naprej prizadeva, da bi Kremelj ubežnika, obtoženega vohunjenja, izročil domovini. Ameriški predsednik Barack Obama je tako dejal, da ZDA sledijo vsem pravnim postopkom in sodelujejo z drugimi državami, da bi zadostile vladavini prava.

Pred tem je Bela hiša Moskvo tako pozvala, naj Snowdna izroči zavoljo preteklega tesnega sodelovanja med državama na področju varnosti. »Od ruske vlade pričakujemo, da bo preučila vse možnosti za izročitev gospoda Snowdna ZDA, kjer mu bomo sodili zaradi očitanih zločinov,« so zapisali in dodali, da so tudi Kitajsko in Honkong pred časom opozorili, da bi lahko ščitenje pobeglega žvižgača resno ogrozilo odnose med državami. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je pozneje dejal, da je odločitev Hongkonga, da Snowdna ne bodo aretirali, brez dvoma vplivala na odnose med Washingtonom in Pekingom.

Rusija sicer kljub zahtevam ZDA vztraja, da za aretacijo 29-letnika ni nobene podlage, in da ga obravnavajo kot vsakega drugega »potnika v tranzitu«, ki dejansko ni prečkal ruskih državnih meja.

Kljub temu, da so ZDA včeraj preklicale njegov potni list, je anonimni vir pri ruskih varnostnih silah pojasnil, da so mu s tem nadaljnjo pot proti Ekvadorju, kjer je zaprosil za azil, le nekoliko otežili, a ne povsem preprečili. Če mu namreč odobrijo azil, bo smel potovati tudi brez potnega lista. »Ekvadorske oblasti mu lahko priskrbijo dokumente, ki dokazujejo, da je begunec, ali pa mu celo odobrijo državljanstvo in izdajo nov potni list,« je pojasnil vir.

Ekvador še vedno razmišlja o azilu

Snowden je sicer že pred časom hotel zaprositi za azil v kateri od držav, ki »spoštuje enake vrednote« in ki z ZDA nima sklenjenega sporazuma o izročitvi ljudi, proti katerim je uvedena preiskava. Sprva se je kot morebitna destinacija, kjer bi bil varen pred ameriškimi organi pregona, omenjala Islandija, v zadnjih dneh pa predvsem Ekvador, ki ga je Snowden že prosil za azil. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je Snowden včeraj na letališču namreč srečal z ekvadorsko veleposlanico v Moskvi Patricio Chavez, ki je hotel, v katerem naj bi bival, nato zapustila brez komentarja.

Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patiño je danes sicer dejal, da Quito še vedno razmišlja o Snowdnovi prošnji za azil, po drugi strani pa razmišlja tudi o ameriški zahtevi po njegovi izročitvi. Patiño je sicer stopil v bran Snowdnovim dejanjem, s katerimi je po njegovem mnenju osvetlil ravnanje Združenih držav.