Snowden za politični azil zaprosil še Rusijo

Vladimir Putin pravi, da Snowden lahko ostane v Rusiji, a mora prenehati z razkrivanjem ameriških obveščevalnih podatkov.

Objavljeno
01. julij 2013 21.27
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Trenutno najbolj znani žvižgač in nekdanji pogodbeni analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, ki je javnosti razkril podrobnosti o tajnem programu agencije NSA, namenjenem prisluškovanju telefonskih pogovorov in zbiranju podatkov iz spletnega komuniciranja, je Rusijo zaprosil za politični azil.

Informacijo po poročanju britanske mreže BBC razkrila Kim Ševčenko s konzularnega oddelka ruskega zunanjega ministrstva na letališču Šeremetjevo, kjer se že več kot teden dni menda skriva Snowden. Kot je pojasnila, je pobegli žvižgač prošnjo za azil vložil že sinoči oziroma jo je v njegovem imenu oddala britanska državljanka Sarah Harrison, sicer sodelavka organizacije WikiLeaks, ki je Snowdna spremljala na poti iz Hongkonga.

Kremelj te informacije še ni komentiral, je pa nekaj besed o Snowdnu pred tem spregovoril ruski predsednik Vladimir Putin. Ta je po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti dejal, da lahko Snowden ostane v Rusiji, če želi, a mu je pri tem postavil pogoj − prenehati mora z razkrivanjem ameriških obveščevalnih podatkov, oziroma, kot je dejal Putin, mora »prenehati škoditi našim ameriškim partnerjem, ne glede na to, kako nenavadno je te besede slišati iz mojih ust«.

Ruski voditelj je še dejal, da Rusija Snowdna ne namerava izročiti Združenim državam. »Rusija ni še nikoli izročila nikogar, niti tega ne namerava storiti,« je dejal Putin. Dodal je še, da Snowden lahko zapusti Rusijo, če mu drugje odobrijo azil, zavrnil pa je navedbe, da je bil žvižgač kadar koli v stiku z ruskimi obveščevalci.

Snowden je sicer že pred časom hotel zaprositi za azil v kateri od držav, ki z ZDA nima sklenjenega sporazuma o izročitvi ljudi, proti katerim je uvedena preiskava. Sprva se je kot morebitna destinacija, kjer bi bil varen pred ameriškimi organi pregona, omenjala Islandija, pozneje pa predvsem Ekvador, ki pa o njegovi prošnji še ni odločil.