Šrilanški premier: Nekateri osumljenci še vedno na begu

Vprašanja, zakaj varnostne agencije niso preprečile napadov, na katere so bile menda opozorjene že v začetku aprila, so čedalje glasnejša.
Fotografija: Šrilanški premier Ranil Wickremesinghe FOTO: AFP
Odpri galerijo
Šrilanški premier Ranil Wickremesinghe FOTO: AFP

Prve ugotovitve preiskave terorističnih napadov na Šrilanki kažejo, da so bili maščevanje zaradi napadov na mošeji v novozelandskem Christchurchu, je v parlamentu danes povedal namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene

»Menimo, da je napade izvedla skrajna islamistična skupina kot povračilni ukrep za pokol v mošejah v Christchurchu na Novi Zelandiji,« je dejal. »Ta skupina ima povezave z organizacijo z imenom Narodna skupina tovhika (NJT). Sprejeti moramo takojšnje ukrepe za prepoved teh organizacij, ki imajo povezave s skrajneži,« je dodal.

Šrilanški premier Ranil Wickremesinghe je na današnji novinarski konferenci na vprašanje, ali obstaja nevarnost novih napadom odgovoril, da so »nekateri osumljenci z eksplozivom še vedno na begu,« a da ne ve, koliko jih je.



Šrilanška oblast je po napadih na velikonočno nedeljo, ki so zahtevali najmanj 310 življenj, sicer razglasila izredne razmere. Žrtev se spominjajo z dnevom žalovanja, ki so ga začeli s triminutnim molkom. Medtem so čedalje glasnejša vprašanja, zakaj varnostne agencije niso preprečile napadov, na katere so bile menda opozorjene že v začetku aprila. 



Za lokalno radikalno islamistično skupino NTJ, ki velja za glavnega osumljenca, so namreč ne le vedele, pač pa jo tudi opazovale. Policijo so opozorili na morebiten napad, a kot vse kaže, to opozorilo ni prispelo do premiera Ranila Wickremesingha. Ta je včeraj pozval k enotnosti: »Pomembno je, da ostanemo enotni v luči te nepredstavljive tragedije.« O skupini JMI ni znanih veliko podatkov, z izjemo poročil, da so jo ustanovili lani in da je povezana s skupino s podobnim imenom iz Bangladeša.

Iz urada novozelandske premierke Jacinde Ardern so medtem sporočili, da »še niso videli« nobenih obveščevalnih podatkov, ki bi napade na Šrilanki povezovali z napadi v Christchurchu.



Morda je razlog tudi ta, da sta premier in šrilanški predsednik Maithripala Sirisena že dlje časa na bojni nogi, zato pretok informacij med kabinetoma bolj ali manj šepa. Sirisena je premiera in njegovo ekipo oktobra odstavil, a ju je moral na poziv sodišča ponovno potrditi. Ni pa mu predajal informacij, ki so zadevale državno varnost.


Opozorilo izdano že 4. aprila


Varnostne agencije so opozorila o teroristični celici prvič poslale 4. aprila. Minister za obrambo jo je poslal policiji, teden dni kasneje je opozorilo z imeni in kontakti članov celice prispelo na več oddelkov. Ameriški mediji navajajo, da so tako indijske kot ameriške obveščevalne agencije opozorile šrilanške pristojne službe o potencialni grožnji. Včeraj še ni bilo jasno, ali je predsednik Sirisena dejansko vedel za ta opozorila. Ustanovil je posebno preiskovalno skupino, ki bo poskušala priti zadevi do dna. 

Medtem preostali politiki vsak po svoje opravičujejo napade. Minister za okoljsko planiranje Rauff Hakeem je dejal, da gre za »velik dokaz človeške neumnosti. Vsi bi se morali sramovati, da smo dopustili, da se zgodi kaj takega.« 

Umrlo je najmanj 310 ljudi. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Umrlo je najmanj 310 ljudi. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters


V državi od včeraj veljajo izredne razmere, kar daje policiji in vojski pooblastila, da brez sodnega naloga pridržita in zaslišita morebitne osumljence. To se je v Šrilanki nazadnje zgodilo med državljansko vojno pred desetletjem. V spomin na žrtve najhujšega napada na katoliško manjšino v državi so zastave na vladnih poslopjih na pol droga.



Vlada je po napadih nemudoma blokirala družbena omrežja facebook, instagram in whatsapp.

Policisti so med preiskavo aretirali 40 ljudi. Na eni od avtobusnih postaj v Petti so po napadih odkrili 87 bombnih detonatorjev, včeraj pa se je med detonacijo v prestolnici Colombo sprožila še ena bomba, a na srečo ni bil nihče ranjen. 

Med velikonočno mašo je silovito počilo v treh cerkvah.  FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Med velikonočno mašo je silovito počilo v treh cerkvah.  FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters


Na Šrilanki je danes potekal prvi množični pogreb žrtev nedeljskih terorističnih napadov. V cerkvi svetega Sebastjana v Negombu so pokopali okoli 30 ljudi.


Danes je potekal prvi množični pogreb žrtev napadov FOTO: Reuters
Danes je potekal prvi množični pogreb žrtev napadov FOTO: Reuters


Najhujše nasilje od konca državljanske vojne 


Med velikonočno mašo je silovito počilo v treh cerkvah in nekaj bližnjih hotelih v šrilanški prestolnici. Vse napade so izvedli samomorilski napadalci. O njih sicer še ni veliko znanega, trenutno so vse oči uprte v skupino NTJ, ki v zgodovini ni izvedla kakšnih hujših napadov. Za velikonočne sicer še niso prevzeli odgovornosti. 

Zato pa počasi kapljajo na dan podatki o žrtvah. Po najnovejših podatkih je umrlo okrog 310 ljudi, približno 500 jih je ranjenih. Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) je danes objavil, da je v napadih umrlo najmanj 45 otrok. Večina umrlih je bila šrilanške narodnosti, 31 ljudi pa tujih državljanov, 14 jih še pogrešajo. Med žrtvami je po osem oseb britanske in indijske narodnosti. 

V samomorilskih napadih na Šrilanki je umrlo najmanj 45 otrok FOTO: AFP
V samomorilskih napadih na Šrilanki je umrlo najmanj 45 otrok FOTO: AFP


Huda izguba je doletela danskega milijarderja Andersa Holcha Povlsena, lastnika trgovske verige s športnimi oblačili Asos, saj so bili v napadu ubiti trije od njegovih štirih otrok. Britanska odvetnica Anita Nicholson je umrla skupaj s svojima dvema otrokoma, štirinajstletnim Alexom in enajstletno Annabel, medtem ko so zajtrkovali v hotelu. Njen mož Benjamin je preživel.
 
Kitajska je svoje državljane danes pozvala, naj v bližnji prihodnosti ne potujejo na Šrilanko, saj so ameriške obveščevalne sile opozorile, da bi se lahko pripravljali novi napadi. 

Interpol in ameriški FBI sta državi že ponudila pomoč. FOTO: Juni Kriswanto/AFP
Interpol in ameriški FBI sta državi že ponudila pomoč. FOTO: Juni Kriswanto/AFP

Preberite še:

Komentarji: