Teheran: protestniki vdrli v poslopje britanskega veleposlaništva

V poslopji britanskih oblasti v Teheranu so vdrli protestniki. Odstranili so britansko zastavo, jo zažgali in zamenjali z iransko.

Objavljeno
29. november 2011 13.47
Posodobljeno
29. november 2011 13.50
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Teheran − Več kot 20 protestnikov je preplezalo zidove veleposlaništva v središču iranske prestolnice Teheran. Preden jih je iranska policija, ki je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sprva storila le malo, da bi protestnikom preprečila razgrajanje, ukrotila, so ob vzklikih »Smrt Britaniji« oplenili pisarne, razbili okna ter strgali britansko zastavo, jo zažgali in zamenjali z iransko.

V drugo poslopje britanskih oblasti, ki leži na severu mesta in v katerem so po navedbah iranskih medijev šole in domovanja, pa je vdrlo med sto in 300 protestnikov. Protestniki so britansko zastavo zamenjali z iransko, iz poslopja pa so menda odnesli dokumente z oznakami »zaupno«.

Britansko zunanje ministrstvo je izrazilo ogorčenje in vdor na veleposlaništvo obsodilo, vse Britance v Iranu pa pozvalo, naj ostanejo doma. Poleg tega je Velika Britanija od Irana zahtevala, naj spoštuje mednarodne zaveze in zaščiti diplomatsko misijo ter njeno osebje.

Napad na poslopji britanskih oblasti v Iranu je bil najverjetneje posledica uvedbe novih sankcij proti iranskemu finančnemu sektorju, ki jih je prejšnji teden v soglasju s Združenimi državami Amerike in Kanado uvedel London. Pred dnevi je Teheran Veliko Britanijo zaradi tega sicer že kaznoval z zmanjšanjem gospodarskih in diplomatskih vezi.