»To ni pomoč, ampak pot v suženjstvo!«

Medtem ko trojka in predsednik Anastasiades vztrajata, Ciprčani govorijo o velikem bančnem ropu.

Objavljeno
21. marec 2013 16.00
Boštjan Videmšek, Nikozija
Boštjan Videmšek, Nikozija

Nikozija - Medtem ko so Ciprčani v dolgih vrstah čakali pred bankomati - banke bodo zaprte najmanj do torka - in na pomladnem soncu glasno preklinjali Bruselj, Berlin in mednarodne finančne institucije, je predsednik Nikos Anastasiades v imenu reševanja Cipra reševal svojo politično kožo in interese bančnikov ter mednarodnih finančnih trgov.

Danes se je zdelo, da bo predsedniku Nikosu Anastasiadesu parlamentarne stranke uspelo prepričati, da podprejo blažjo različico »varčevalnega memoranduma«, ki naj bi državo s posegom v prihranke državljanov in tujih varčevalcev rešil pred bankrotom.

Urednik vplivnega ciprskega časopisa Politis in ekonomski analitik Dimitris Georgiades, ki ne skriva svojih neoliberalnih prepričanj, je medtem ko so se predstavniki vseh parlamentarnih strank pogovarjali s predsednikom Anastasiadesom o »prilagojenem« posegu v depozite varčevalcev v ciprskih bankah, za Delo povedal, da ne dvomi, da bo parlament, ki je v torek tako rekoč enoglasno zavrnil čudaški predlog trojke, tokrat podprl predsednikov predlog.

»Razlog je preprost. Ciper nima druge izbire. Resnično upam, da bo šel predlog skozi tudi v parlamentu. Drugače se nam obeta finančna tragedija. Preživimo lahko le znotraj evrskega območja. Nasprotovanje trojki - in to brez resnega rezervnega načrta - bi bilo lahko pogubno,« je povedal Georgiades, čigar mnenje je obratno sorazmerno z mnenjem velike večine prebivalcev razdeljene otoške državice, ki se je finančni diktaturi evropskega severa ostro postavila po robu.

»To je norost. Mednarodne finančne institucije nas želijo skupaj z Evropsko unijo in predvsem Nemčijo oropati! Predlog memoranduma, ki do nas zahteva, da bančne dolgove poravnavamo z lastnimi prihranki, je zločinski. To dejansko je bančni rop! Ne morem vam povedati, kako sem jezna. Spravili so se tudi na navadne ljudi, ne le na bogataše. Ko je parlament v torek zavrnil predlog trojke, sem bila zelo vesela, a bojim se, da danes ne bo tako. Imam slab občutek. Politikom - katerim koli - ne zaupam. Preveč so povezani z velikim kapitalom. Bojim se, da je vse skupaj le velika igra in da so si politiki s prvotno zavrnitvijo varčevalnega paketa le kupili nekaj dodatnega časa,« je na glavni sprehajalni ulici Lidra v Nikoziji, kjer prodaja srečke državne loterije, povedala 22-letna študentka zgodovine Anastazija.

Središče ciprske prestolnice - še posebej pa okolica parlamenta, ki so jo danes okupirali poročevalci z vsega sveta - je polno grafitov, ki jasno sporočajo, kaj si o vsiljenih varčevalnih ukrepih in poseganju v prihranke navadnih državljanov mislijo ponosni Ciprčani: »Troika, go home!« »Fuck Merkel!« »Nočemo suženjstva!« »Nismo na prodaj!«

»Rešimo se lahko sami«

»Prepričana sem, da se lahko rešimo brez pomoči - to sploh ni pomoč, ampak pot v suženjstvo! - Evropske unije. Bolje je, da še naprej tesno sodelujemo Rusi. Za pomoč zahtevajo naš zemeljski plin in zdi se mi prav, da bi se nekako zmenili. Na pomoč je priskočila tudi tukajšnja pravoslavna cerkev, ki je zelo bogata. Na vsak način moramo preprečiti, da bi trojka oropala navadne državljane, ki z ničemer niso zakrivili finančne krize,« je nadaljevala Anastazija, ki študira v Atenah in zato zelo dobro pozna pogubnost vsiljenih varčevalnih ukrepov in diktature mednarodnih finančnih trgov. Njena mama je Grkinja, oče Ciprčan: »Tu je kriza zaenkrat le 'papirnata'. Grčija dobesedno razpada, na Cipru pa se še zelo dobro živi. V bistvu je ciprsko gospodarstvo še najbolj prizadel ravno po mojem mnenju nameren zlom Grčije. Zdaj smo očitno na vrsti Ciprčani. Nikakor ne smemo iti po grški poti. Največja napaka Grčije je bila, da so politiki slepo sledili ukazom iz Bruslja in Berlina. Vnaprej so podpisali predajo. Zdaj lahko vsa Evropa vidi, kaj pomeni varčevanje. Katastrofa!«

Ruska nevesta

Finančni novinar Georgiades je prepričan, da bodo velike ciprske banke preživele. Bogati Rusi po njegovem mnenju iz tukajšnjih bank ne bodo umaknili svojih milijonskih, celo milijardnih prihrankov - po nekaterih podatkih je kar 40 odstotkov vsega denarja v ciprskih bankah ruskega izvora. Okoli 30 milijard evrov. »Dejstvo je, da je bil predlog trojke hud šok za tuje vlagatelje in predvsem za vse varčevalce. Še posebej za Ruse, ki so na Cipru našli svojo davčno oazo. Toda šok se bo kmalu polegel in Rusi bodo ostali pri nas. To je v obojestranskem interesu. Davkov ne bomo spremenili. Ciper bo še naprej daleč najbolj ugodna država v Evropski uniji za odpiranje podjetij in hranjenje denarja. Ne moremo - in ne smemo - čez noč zamenjati temeljev svoje ekonomije. Vsi, ki bodo zaradi varčevalnih ukrepov kaj izgubili, bodo v prihodnosti vse dobili nazaj. Tudi zaradi velikih poslov, ki se obetajo zaradi velikanskih zalog zemeljskega plina in nafte ob naših južnih obalah. Burno reakcijo iz Moskve sicer povsem razumem - Kremelj je moral pokazati, da želi zaščititi svoje državljane, investicije in interese,« je strnil analitik Dimitris Georgiades.

V poznih dopoldanskih urah so se ljudje že začeli zbirati pred asketskim parlamentom ob mestnem parku. Okrepljene policijske sile so bile v pripravljenosti. Kot da jim je nekdo vnaprej povedal, kakšen bo rezultat glasovanja v parlamentu.