Trump se boji za svoje nebotičnike

Demokratski tožilci in sodniki ne kažejo milosti do prejšnjega republikanskega predsednika.
Fotografija: Nepravi Trump pred Trumpovim nebotičnikom na newyorški Peti aveniji. FOTO: Barbara Kramžar
Odpri galerijo
Nepravi Trump pred Trumpovim nebotičnikom na newyorški Peti aveniji. FOTO: Barbara Kramžar

Prejšnji republikanski predsednik ZDA Donald Trump pravi, da ne more plačati skoraj pol milijarde dolarjev kazni, ki mu jo je še pred pritožbo nabilo newyorško sodišče. Vsota je menda previsoka za vse zavarovalnice, na katere se je obrnil, in pravosodna ministrica Letitia James bo morda že prihodnji teden začela zasegati njegove newyorške nepremičnine.

Trumpovi odvetniki so na sodišče vložili prošnjo za opustitev zahteve po plačanju kazni še pred pritožbo na višje sodišče, demokratski tožilci in sodniki New Yorka pa mu niso naklonjeni. Sodnik Arthur Engoron mu je že prej za tri leta prepovedal vodenje poslov, njegovima sinovoma Ericu in Donu mlajšemu za dve leti.

Pravosodna ministrica države New York Letitia James. FOTO: Yuki Iwamura/AFP
Pravosodna ministrica države New York Letitia James. FOTO: Yuki Iwamura/AFP

Trumpovo skupno premoženje ocenjujejo na tri milijarde dolarjev, a ga je večina v nepremičninah. Trump se boji, da bi njihova razprodaja prinesla velike izgube, sploh pa je menda tako visoka finančna kazen protiustavna. Sodniški zbor pregleduje pritožbo in bo morda o tem odločal še ta teden, številni opazovalci pa se že bojijo za ugled New Yorka kot poslovnega središča. Trump je med prejemanjem posojil morda res napihoval velikost in vrednost svojih nepremičnin, a se zaradi tega ni pritožila nobena banka, vsem pa je v roku povrnil dolg.

Preberite še:

Komentarji: